Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


Black Stone Raider tvoří trio hvězdných muzikantů: Jean Paul Bourelly (Miles Davis), Darryl Jones (Rolling Stones, Miles Davis) a Will Calhoun (Living Colour, Jungle Funk).

V rámci koncertní série Prague International Bluenight přijela do Prahy zcela nová formace skvělých amerických hudebníků – Black Stone Raiders. Kytarista Jean-Paul Bourelly (spolupráce s Milesem Davisem), baskytarista Darryl Jones (Rolling Stones) a bubeník Will Calhoun (Living Colour) vystoupili v Lucerna Music Baru se svou výbušnou směsicí žánrů. „Kapela hraje originální směs rocku, funku, jazzu a junglu, kterou jste ještě nikdy neslyšeli“, odpověděl J.P.Bourelli na otázku, co lze od kapely očekávat během pražského koncertu.

Jedni z nejlepších světových hráčů na své nástroje představili nový projekt, který vznikl díky vzájemnému hudebnímu souznění všech členů kapely. K názvu kapely Darryl Jones dodává: „Název Black Stone Raiders je odvozen od chicagského gangu Black Storm Rangers. A protože jsem byl černým členem kapely Rolling Stones, tak proto tento název.

Jean Paul Bourelly

Will Calhoun

Darryl Jones

Darryl Jones (basová kytara)

Darryl Jones má za sebou bohatou kariéru napříč hudebními žánry. Vystupoval a nahrával s největšími osobnostmi své doby. V roce 1996 dokonce vystřídal na pozici basáka Billa Wyman v nejslavnější rockové kapele všech dob Rolling Stones. Nahrál s nimi veleúspěšné album Voodoo Lounge a účastnil se i turné k tomuto albu. „Hraní s Rolling Stones ja tak velká zábava, jakou si jen dokážete představit. Kromě toho, že jsou to skvělí muzikanti a inteligentní lidé, tak je také úžasné, že díky tomu, kolik toho s kapelou za celou dobu procestovali, si dokážou každou tour náležitě užít.“, vypráví Jones o zkušenostech z turné. Další hvězdou hudebního nebe, se kterou Darryl měl tu čest hrát, byl i Miles Davis. S Davisem nahrál dvě studiová alba a vystupoval s ním i na koncertech. Herbie Hancock, Mike Stern a John Scofield patří mezi další velikány, se kterými Jones nahrával. Jako hosta si ho do své kapely brali na turné například i Eric Clapton, Sting, Peter Gabriel, Cher nebo Madona. Darryl Jones se narodil v roce 1961 v Chicagu.

Jean Paul Bourelly (kytara, zpěv)

J.P.Bourelly je v současnosti řazen mezi nejlepší kytaristy svého žánru. Dokonce je svou hrou považován za nástupce Jimiho Hendrixe. Své publikum strhává divokou a drsnou kytarovou hrou. Dlouhou dobu spolupracoval s Milesem Davisem. Podílel se například na albu „Amandla“. Kromě toho spolupracoval i s muzikanty jako jsou Pharoah Sanders, Elvin Jones, Vernon Reid , Elliott Sharp a s rapery z D-Nice. Je dlouholetým kamarádem Derryla Jonese, se kterým hudebně vyrůstal v Chicagu. Českému publiku se představil poprvé v roce 2005 s projektem Vibe Music (T.M.Stevens, John Blackwell), jejichž koncert byl opravdovou lahůdkou a neopakovatelným funkovým zážitkem pro všechny přítomné.

Will Calhoun (bicí)

Jeden z nejžádanějších světových bubeníků a člen kapely Living Colour se do Čech vrací rád a často. Českému publiku se několikrát představil se svou domácí kapelou Living Colour, ale také třeba s formací Jungle Funk (Doug Wimbish, Vinx). Renomovaní světoví výrobci bicích nástrojů se perou o jeho tvář na reklamních materiálech svých výrobků. Není divu, Calhoun je pravidelně vyhlašován specializovanými bubenickými časopisy za nejlepšího bubeníka roku. Je držitelem 2 cen Grammy. Spolupracoval například s BB Kingem,Waynem Shorterem, Carolem Kingem, s Public Enemy a množstvím dalších hudebních hvězd.

Pražský koncert v Lucerna Music Baru dokázal, že pověst vynikajících muzikantů, jež tuto sestavu předcházela, byla oprávněná. Nejen vynikající sóla, ale i výkon kapely jako celku předčil očekávání publika. To je oprávněně odměňovalo bouřlivými ohlasy během celého vystoupení.

Všichni tři jako Black Stone Raiders


Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564367

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz