Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


Haight Asbury jsou kapelou, o které se na světové nezávislé hudební scéně aktuálně dost mluví. Rodáci z Glasgow, Haight Asbury, jsou bez nadsázky jednou z nejoriginálnějších kapel na poli alternativního folku a psychedelie. Název si dali podle legendární čtvrti v San Francisku, která v šedesátých letech byla mekkou hippies. U nás sice nejsou zatím příliš známí, ale pro britský tisk a novináře jsou jedním z velkých talentů britské nezávislé scény.

V roce 2010 se představili v roli předskokanů legendárních Vaselines na jejich comeback tour širšímu publiku. Hudební kritici jejich tvorbu popisují jako kdyby Velvet Underground byli doprovodnou kapelou Mama & The Papas a k tomu přidali něco z Joni Mitchell a Jesus & Mary Chain. Haight Asbury se vyznačují úžasnými barokně popovými písněmi, které dokážou roztrhat na kousky a vytvořit intenzivní naturalistický zvuk, který je podpořen tím, že na koncertech hrají bez zesilovačů.


Trio Haigh Asbury tvoří sourozenci Scott (kytara, vokály) a Krity (baskytara, vokály) a jejich nejlepší kamarádka z dětství Jen (perkuse, vokály), kteří se dali dohromady v roce 2007. Už po několika prvních veřejných vystoupeních si jich všimla média a měli možnost si zahrát na velkých festivalech jako Tin the park nebo Connect. Jejich skladby pravidelně hraje i britské rádio BBC a další evropské a americké hudební stanice.

Kamarádka z dětství Jen (perkuse, vokály)

Skot Scott hraje na různé kytary

Krity (baskytara, vokály)

Koncert v pražském Paláci Akropolis byl úvodním koncertem festivalu United Islands České spořitelny 2012. Těchto koncertů by mělo být v průběhu celého roku dvacet. Vyvrcholením bude United Islands, festival hudby na pražských ostrovech v červnu. Ale o tom vás budeme informovat příště.

Atmosféra koncertu byla skvělá, publikum se náramně bavilo a kapela hrála v obrovské pohodě, takže výsledkem bylo vynikající souznění kapely i publika.

Celé trio Haight Ashbury

Světelné a kořové efekty umocňují hudební zážitek

Foto: František Heřman

A pro ty, kteří se nedostali na koncert a pro zúčastněné trochu připomenutí.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9523935

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz