Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Radka Fišarová

Všiml jsem si na YouTube takové šlapající písničky, kterou shodou okolností napsal člověk, jehož léta znám. Jerry Vecka zvaný Pupál, v literární tvorbě používající v poslední době pseudonym Colorado Jerry. Je z amerického Colorada, předtím ovšem z Brna, ale to je už dlouho, skoro padesát let. Tak jsem Jerrymu Pupálovi napsal, a on ten příběh napsal nám.(ň)

„Znal jsem jediného kováře mezi trampskou čeledí. Vlastně se skromně nazýval kovářem uměleckým. Viděl jsem na vlastní oči bránu, kterou vykoval a zhotovil u vjezdu do bývalého majetku kamaráda Pekáče. Práce vzorná, kterou jsem ocenil. Ten umělecký kovář byl znám pod jménem Lampa. Kytarový a pěvecký nezmar, který vydržel hrát a zpívat hodiny. Viděl jsem video, v kterém neměl vůbec čas pozvednout sklenici, natož si dát zasloužené loknutí zlatistého moku. To se dá opravdu ověřit, když si pustíš Rudiho DVD ze IV. světového potlachu v Coloradu.

 

Luboš Dvořák - Lampa (s kytarou)     Foto Zdeněk Mičík

Vzal jsem to zdlouhavě. Tady vznikla moje píseň Kovářské blues. Na počest zemřelého kamaráda Luboše Dvořáka zvaného Lampa z kanadského Vancouveru, předtím ovšem z Brna. Spolu jsme tu písničku hráli na potlachu TPHB Calgary. A spolu jsme ji i zanotovali. Potom jsme spolu hráli u Pekáče, ale tam s námi nebyla proslulá Ella Fitzgerald. Ella, která nesměla chybět, když zadul na kornet Okl Satchmo.

Až jednou jsem ji objevil. Představil mně ji šerif osady Dálava z Chicaga zvaný Edák. Byl spolu s ní i s kamarádem na potlachu S.T.O. Colorado. Tam se nám předvedla Ella, vlastně Radka Fišarová. Nejen, že vyhrála první cenu v soutěži jednotlivců s písní Šilhavý mariňák od Ády Vodrážky, ale měla podstatné úspěchy i v Praze jako představitelka titulní role slavného muzikálu Evita.

Měl jsem kontakty se studiem v Denveru. Kvalitnějším, než moje studio Whispering Pines v Conifer. A tam jsme nahráli nejen její sólo v Kovářském blues, ale i v dalších písních jako Každému a v polce Old Boys Brno.  V session se nám představil skvělý saxofonista, který hrál na alt, tenor a baryton saxofon. V písni Každému zapískal skvěle na flétnu. Nafotil jsem několik záběrů z našich potulek po Coloradu a Wyomingu. Nic moc, ale než je vymažu, tak jsem je použil v programu YouTube. I s mou hudbou a s mým textem.

Některé hudební záběry vznikly ve studiu Largo /studio AB, kde hráli kluci z EKG-M, Praha. Písně Hobo a Starý hobo. Zpíval P. Kukla a M. Ekl. Dík patří šéfovi Z. Klementovi za pochopení.

Pupál alias Colorado Jerry.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565641

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz