Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

David Novotný

Nedávný zápis do České knihy rekordů je jen jeden z dalších stupínků na hudební cestě šestadvacetiletého Davida Novotného z Litvínovic u Českých Budějovic. Uvedení mezi české rekordmany známou pelhřimovskou agenturou si vysloužil představením nové písničky skupiny Beatles, nazpívané hlasy jejich čtyř hlavních protagonistů. Jak se vlastně tato neuvěřitelná novinka, zaznamenaná jako první skladba českého autora zpívaná Beatles, zrodila?

David objevil fenomén Beatles již jako osmiletý kluk díky svému otci. A od té doby se systematicky zabýval jejich tvorbou, nazpívanými písničkami, filmy i životními osudy. Vlastní kompletní sbírku všech jejich nahrávek, dokonce si nákladně pořídil ze Spojených států obsažnou encyklopedii s technickými detaily všech zásadních vystoupení Beatles, včetně údajů o rozmístění a značkách technického vybavení. Pečlivě studoval jejich hudební styl a nezaměnitelný projev. Není tedy divu, že i písničky, které začal skládat někdy ve třinácti, čtrnácti letech, se vracely ke stylu 60.let a dominujícím Beatles. A podřídil tomu například i svůj účes. Pak ale přišel na originální nápad, jak vrátit čtveřici Beatles na scénu v naprosto unikátním projektu.

„Využil jsem k tomu vokální stopy z nahrávek Beatles a začal jsem si s nimi hrát. Byl to vzrušující experiment, a i když mi zabral spoustu volného času, ta práce mě bavila a uspokojovala. Vybíral jsem z písniček jednotlivých členů skupiny slova nebo jen části slov a spojoval je ve smysluplný text. Bylo to pracné, některá slova jsou sestavená třeba i ze tří stop, aby měla stejnou barvu hlasu a intonace. Používal jsem slova z oficiálně vydaných písní Beatles a postahoval jsem si vokální stopy. V písničce, k níž jsem pak složil hudbu v jejich stylu, se střídají zpívané pasáže jich všech. To se nikdy předtím v tvorbě Beatles neobjevilo, aby v jedné písničce zpívali všichni čtyři,“ vysvětluje svůj jedinečný projekt David.

Vznikla tak 3 minuty 50 vteřin dlouhá skladba s názvem I know my love – We are still together, na které intenzivně pracoval přes pět měsíců. Investoval do tohoto záměru okolo tisícovky hodin, pokud počítáme i technické úpravy konečného produktu. A také obrovský objem trpělivosti - vždyť délka dílčích použitých sekvencí se pohybovala od 0,1 maximálně do 1,2 vteřiny. Nepochybně mu v těchto dovednostech pomohlo nejen absolvování střední elektrotechnické školy, ale i hudební praxe aktivního muzikanta. Ať už je řeč o začátcích ve školním kroužku, hudebních školách Strnad a Yamaha, v punk-rockové kapele Kick 69 či aktuálně v českobudějovickém bigbandu Metroklub.

Ale zmíněný unikát není jedinou hudební Davidovou poctou Beatles. Mezi zhruba čtyřmi desítkami vlastních písniček – s českými i anglickými texty – je i čtrnáct skladeb v Beatles stylu 60.let, které vybral pro své zbrusu nové album. Je autorem jak melodie, tak textů v angličtině a k písničkám dotáčel ve svém provizorním ministudiu i nástroje, obohacující sound prezentovaných skladeb. Album In the Beat-les style bude mít premiéru 9.května na iTunes (na internetu), kde si můžete poslechnout i ukázky z tohoto dílka.  Už v předstihu se ale na youtube objevil Davidův videoklip z natáčení, který přiblíží i jeho tvůrčí práci v tomto směru.

Ani tím však Davidovy snahy nekončí, má své plány a sny a věří, že se mu jednou vyplní. „Chtěl bych mít své, špičkově vybavené studio, se kterým se pak dají dělat hotové zázraky. Ale ještě dřív bych byl moc rád, kdyby o mé písničky projevili zájem nějací již zavedení interpreti z oblasti pop-music, nebo spíš pop-rocku. Kdyby mi někdo z nich dal šanci a alespoň si mé písničky poslechl, zda by se mu něco nehodilo do repertoáru,“ předestírá své tužby mladý talentovaný hudebník, jehož svíčka naděje se teprve rozhořívá.

Foto: archiv Davida Novotného

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575802

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz