Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Jaroslav Hutka 1972

„Text k písni Světlo a stín jsem napsal v roce 1971, v roce největší beznaděje“ píše Jaroslav Hutka. „Ruská okupace zvítězila, všechny naděje šedesátých let byly pohřbené. Tisíce lidí emigrovaly, všechny organizace byly zrušené a nahrazené novými, nepřátelskými. Nebylo kde hrát a nebyly peníze ani na jídlo. Se ženou Zorkou Růžovou jsme bydleli v jedna plus jedna. Umývadlo bylo jen v kuchyňce, žádná koupelna. Vavřincovi byl už rok a to v té bídě, kdy nebylo ani na jídlo, bylo nesmírně teskné. Výhled do budoucnosti byl pouze temný.

Z kuchyňky jsem si udělal pracovnu, z předsíňky kuchyň a ta jedna obytná místnost byla na všechno. Topilo se uhlím a plínky se vyvařovaly ve starém kotli na půdě. Také uhlím. Měl jsem napsaný LITVÍNOV a jednu noc jsem myslel na Šímovy obrazy a z těch představ se vynořil text SVĚTLO A STÍN. V roce 1974 k němu Vladimír Veit složil melodii.

Takhle nahrávka vznikla s Radimem Hladíkem, Vladimírem Kulhánkem a Jiřím Hoškem začátkem devadesátých let. Je na mém samopalnickém CD Zahrady radosti. http://www.hutka.cz/new/html/obchod.html .

Současná doba je daleko nadějnější než tehdejší, ale přesto je nám úzko z budoucnosti.. Od srdce všem přeju hezký celý další rok a posílám k tomu píseň naděje:

 http://www.hutka.cz/new/mp32/epda4ibgjv.mp3

 Jaroslav Hutka

Foto: www.hutka.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564680

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz