Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Ačkoliv českobudějovická skupina Giant Mountains Band původně vznikla jen proto, že pár lidiček holdujících bluegrassu si chtělo zahrát pro vlastní potěchu a okruh svých přátel, dneska se tato kapela úspěšně prezentuje nejen na předních tuzemských, ale i zahraničních pódiích.

Od data zrodu uplynulo dvanáct roků a z původní sestavy, kterou tvořili Jan Ondřich, Martin Vojna, Petr Poláček, Jan Kadlec a o rok později ještě Zdenek Schwager, zůstali v dnešní kapele jen kytarista Poláček s nádherným barytonem a houslista Kadlec. Tuto dvojici pak doplnili banjista David Pažout Kažimír, který předtím fungoval v kapelách Daltons, Pergamen, Bluegrass Company a kontrabasista Petr Zbořil s podobnou muzikantskou minulostí v Landauru, Grassbandu a Pergamenu.

Za zásadní mezník v historii skupiny však lze považovat rok 2006, kdy do GMB přišel americký mandolinista Lucien G. Holmes. Ten nejenže ovlivnil sound kapely, ale zcela obměnil její repertoár díky své vlastní tvorbě. A přestože se pak situace zkomplikovala jeho odchodem do Prahy, stále zůstával s GMB ve spojení a zásoboval skupinu novými písničkami. A zásobuje vlastně až dodnes, i když své muzikantské působiště aktuálně přesunul na palubu záoceánské lodi. Dá se říci, že je jakýmsi čestným, ale aktivním členem kapely. Poslední změnou ve skupině je pak příchod mandolinisty Petra Šimka v květnu letošního roku.

Čitelný posun zaznamenal i hudební styl Giant Mountains Bandu, který se od původního klasického bluegrassu stále víc přesouvá k modernímu projevu. V minulosti měla kapela v repertoáru písničky vesměs převzaté, v některých případech s Pažoutovými českými texty. Ty ostatně přicházejí ke slovu i nyní při některých specifických koncertech. Většinou ale GMB prezentuje Lucienovy skladby s anglickými texty, na jejichž aranžích a úpravách se podílejí všichni členové skupiny.

„S angličtinou nám hodně Lucien pomohl. Jednak on zpíval své texty v americké angličtině, jednak opravoval naši dikci. Také služebně nejmladší člen – Petr Šimek umí slušně anglicky. A to je pro kapelu důležité, protože díky Lucienovi se nám otevřely dveře i na zahraniční pódia a festivaly,“ říká David Pažout Kažimír. A pravdou je, že v kapelním itineráři let minulých se jako koncertní místa opakovaně objevuje Slovensko, Rakousko, Německo, Holandsko, Francie a jako jeden z největších zážitkových dojmů Finsko, kde si GMB nemůže vynachválit jak zázemí a služby pro kapely, tak spontánní a nadšené publikum.

Co se týká domácí scény, naplňuje se v případě GMB staré přísloví, že doma není nikdo prorokem. Podle kapely je pro její vystupování v domovských Českých Budějovicích a okolí poměrně málo příležitostí. Sice téměř pravidelně hrají v salonu U Váňů, ale zcela zmizela sessionová scéna U Kapličky, od níž si skupina slibovala přitažlivost pro mladé skupiny tohoto žánru, zapadlo i následné krátkodobé hraní ve čtyřdvorské Atlantě.  

„Mrzí nás, že tady na jihu není žádná mladší kapela zajímající se o bluegrass, který je pro nás opravdu srdeční záležitostí. Ale naštěstí je jinde situace poněkud příznivější. To si ověřujeme na řadě festivalů, kterých se v tuzemsku opakovaně účastníme. Ať už jde o Banjo jamboree v Čáslavi, Bluegrassový maraton v Borovanech u Tachova, Bluegrass party v Neratovicích, v Praze, na Slovensku, také na Portě... Letos jsme si víc užili domácí půdu než zahraniční vystupování, takže jsme měli možnost se také víc věnovat rodinám a dětem, nemuseli jsme se tolik uvolňovat v zaměstnání,“ komentuje situaci D.Kažimír.

Nicméně pro příští rok už je v jednání koncertování v Rakousku, Německu, možná ve Francii, v oblíbeném Finsku. Zatím nenaplněným snem zůstává koncertní turné do Ameriky. Sny jsou ale od toho, aby se uskutečňovaly. Daleko konkrétnější obrysy mají ovšem plány k patnáctému výročí GMB v roce 2018. Tehdy by se mělo realizovat také jubilejní album (druhé v pořadí), v němž by se muzikantsky promítli všichni, kteří kapelou v průběhu onoho půl druhého desetiletí prošli. A zcela jistě do té doby přibudou i některá nová ocenění k oněm dosavadním, ať už je řeč o uznání za nejlepší českou kapelu v daném žánru z Banjo jamboree v roce 2010, cenu publika z White Stork v Lukách nad Jihlavou či reprezentace na nejvyšší evropské soutěži European World of Bluegrass z roku 2011. A na to všechno se příznivci GMB těší už nyní...

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566568

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz