Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Dříve možná folkrocková, dnes spíše art folková skupina Spolektiv vznikla ze studentů Pedagogické fakulty v Českých Budějovicích v dubnu 1988. Na konci 80. a v první polovině 90. let vystupovala v klubech i na velkých folkových festivalech (Porta, Zahrada Strážnice, Prázdniny v Telči, Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou, Horácký džbánek Žďár nad Sázavou, Folková růže Jindřichův Hradec, Olomoucký tvarůžek, Sportovní hala v Praze…)

Skupina se zaměřovala vždy na bohatě proaranžovaný folk, všech šest hráčů střídalo několik hudebních nástrojů. Důraz se kladl na kvalitní texty. V roce 1993 získala v Brně celostátní interpretační Portu. O rok později natočila CD …a ticho v sobě (Křest CD proběhl v DK Metropol České Budějovice 22.11.1994). Poslední koncert byl v prosinci 1995 na Malé scéně DK Metropol.

16.11.2013 na jednom z nepravidelných srazů členů Spolektivu zazněl návrh kapelu obnovit. Návrh byl s nadšením přijat a od 5. ledna 2014 Spolektiv začal intenzívně zkoušet ve složení Jarda Hnízdil, Martin Jančura, Renata Švecová a Tonda Vidlák. V červnu 2014 se jako nový člen připojil hráč na baskytaru Jirka Regásek. Zkoušky probíhají střídavě v Táboře, v Třešti, v Českých Budějovicích a nejčastěji v obci Příbraz nedaleko Jindřichova Hradce. Od 5. června 2014 Spolektiv tedy opět vystupuje (např. Letní Slunowrat Tábor, Folková růže Jindřichův Hradec, hrad Roštejn, hrad Lipnice…)

Skupinu můžete vidět v tomto složení: Renata Švecová – zpěv a perkuse; Jarda Hnízdil – zpěv, kytary, akordeon; Martin Jančura – zpěv, kytary, perkuse; Tonda Vidlák – saxofony, klarinet, flétny, dechový syntezátor; Jirka Regásek – baskytara.

Tomáš Hrubý

 

 

  

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572024

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz