Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

 

Musica Folklorica dokončila letos v zimě nový videoklip s vánoční tématikou na skladbu Na Vánoce, na Vánoce, na ty hody. “Nejdříve jsme si řekli, že počkáme s uvedením videa na sníh, aby to mělo tu správnou atmosféru. Ale jak se blíží jaro, zůstává nám video již jen jako krásná vzpomínka, jaké to je, když jsou Vánoce na sněhu,“ říká Milan Páleš.

Pěvecky se této emotivně silné, původně cikánské, koledy ujal Martin Prachař. Protože se kapele již v minulém klipu osvědčila spolupráce s režisérkou Šárkou Hánovou a kameramanem Pavlem Vrágou, využili muzikanti tuto sehranou filmařskou dvojici i tentokrát.

Musica Folklorica vznikla v roce 2001 z původně příležitostného tria Petr Pavlinec, Miroslav Kolacia a Martin Slovák, hrajícího převážné skladby určené pro  cimbál s doprovodem.   Sestavu postupně začali doplňovat další houslisté, violisté a hráči na dechové nástroje, vesměs  muzikanti mající zkušenosti z jiných folklorních kapel.

Složení muziky i název se v průběhu let obměňoval, až roce 2006 se definitivně ustálilo označení Musica Folklorica. Základní sestava tvořící pilíř celé muziky zůstala neměnná. Hlavním motivem spolupráce muzikantů, kteří aktivně působí především ve svých domovských muzikách, je především snaha podívat se na hudební materiál z poněkud jiného úhlu a vytvářet snímky, u kterých komerční úspěch není až tak důležitý. Muzika se od začátku zaměřila především na  interpretaci instrumentálních aranží určených pro sólové nástroje s doprovodem orchestru. Repertoár muziky tvoří především vlastní úpravy hudebních témat z moravskoslovenského pomezí a okrajově i skladby z oblasti Rumunska a Maďarska. Členové muziky v současné době spolupracují také s metalovou formací Paladran a studiově spolupracují s kapelou Čechomor (CD Sváteční Čechomor - Sony BMG 2007).

 

Foto: Musica Folklorica

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565653

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz