Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Málokdo říká plzeňskému skladateli, muzikantovi, řezbáři, trampovi, moderátorovi Rádia Samson Bohumilu Rὂhrichovi jeho jménem. Říká se mu Béďa Šedifka.

Na předvánoční období, konkrétně na 8. prosinec, naplánoval Beďa Šedifka Röhrich plzeňský křest jeho nového alba, které se bude jmenovat podle jedné ze zařazených písniček - Ranvej života.

 Jedná se pochopitelně opět o autorské album, ale s tím rozdílem, že v rolích interpretů jednotlivých písniček zde najdete celou škálu dalších hudebníků, dokonce i ze zcela jiných žánrových okruhů. Původně se uvažovalo o výběru dvanácti skladeb, ale v průběhu půldruhého roku, kdy se nahrávka připravovala, se nabalovaly další zajímavé věci, čímž dostává album daleko pestřejší a přitažlivější punc. Tu poslední, určenou pro zpěvačku Vlaďku Bauerovou, otextovával Šedifka až v půli října, zatímco závěrečná nahrávka se točila v posledním říjnovém dni.

 

Vlaďka Bauerová

„I v tomto případě jsem zůstal věrný vydavatelství Avik, u něhož jsem nahrál i předchozí tři moje autorské desky. Něco se točilo v plzeňském studiu, něco v novém špičkovém zařízení v Klatovech. S nápadem, aby se jednotlivé nové písničky z mé dílny přidělily dalším interpretům, kteří by svým projevem odpovídali ladění té které skladby, přišel vydavatel Jiří Sláma. A jsem moc rád, že jsem na to přistoupil,“ říká autor Šedifka, pro nějž bude nové album vlastně předčasným dárkem k nadcházejícím osmdesátinám v příštím roce. Kromě jiného pak autor vychvaluje přístup všech zapojených hudebníků i to, s jakou chutí, nadšením a nasazením písničky nazpívali.

 

Míša Leicht

Například frontman bluegrassového Copu Míša Leicht využil přesvědčivou vypravěčskou podmanivost svého hlasu u skladby Zadní střelec, která je oprášenou historkou z druhé světové války. Stejně tak se zhostil dalšího titulu Obyčejný příběh. Jaroslav Samson Lenk zase skvěle citově zapadl do trampské písničky Oheň v Kančí rokli, kterou natáčel den před odletem do Ameriky. Nazpíval ji společně s Komáry, a ty uslyšíme i v dalších písních, třeba v  Crazzy songu či Hororu na Tuesday River.

 

Jaroslav Samson Lenk

V několika písních (např. Kolotoč, Popelka, Mořský vlk s textem Přemka Haase a dal.) oceníte dámskou vokální sestavu Přelet MS, která se Šedifkou dlouhodobě a opakovaně spolupracuje. Samozřejmě, že na nahrávce zazní také hlas Bédi Šedifky a v několika případech i jeho syna Míši Rὂhricha, který před čtyřmi roky napsal pro otce písničku Šedifka, a tu také společně s formací Jen tak nazpíval. Malé dcerce Sylvy Antony-Čekalové byla pak určena skladba Pro Anežku, kterou nahrála právě Sylva a Radek Polívka z Lístku, v jiné písni, věnované tentokrát nezapomenutelnému moravskému písničkáři Rolfovi Staňkovi, zaznamenáte hlas Jitky Vrbové.

 

Přelet MS

Nepochybně zaujme i Osadní koleda, v níž se ozvou také housle a klarinet, nahraná Lidovou muzikou z Chrástu, nebo píseň Je to jen voda v podání skupiny Čáry máry. Celkovému zaměření se poněkud vymykají dvě skladby. Šansonovitě laděný Tvůj stín, v němž se objeví již zmiňovaná zpěvačka Vlaďka Bauerová, a Beznadějný valčík, o jehož aranž i nazpívání se postaral Jirka Mucha.

„Věřím, že právě díky rozhodnutí o zapojení takového širšího muzikantského výběru oslovují nahrané písničky posluchače nejen napříč žánrovým, ale i věkovým spektrem. A to je asi to, co bych si ze srdce přál,“ uzavírá muzikantský nezmar - Beďa Šedifka. A já natuty vím, že ani Ranvej života není ani zdaleka jeho posledním slovem na notové osnově.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566033

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz