Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Písničky na tohle cédéčko byly vybrány z několika trampských večerů a festivalových přehlídek. Mimo to, že jsou všechny od Wabiho Ryvoly, mají ještě jedno společné – nazpívalo je živě několik trampských skupin a dokonce dvě z nich nazpíval kdysi sám Wabi. Tyto dvě písničky ještě nikde na žádném nosiči nebyly vydány. Když Wabi odešel na nejdelší vandr, někteří z těchto muzikantů byli ještě trampskými benjamínky, druzí s ním prožili mnoho let anebo dokonce celý život. Že se jeho písničky stále zpívají je důkazem toho, že čas nic neubral na jejich kráse a nesmrtelnosti.

Písničky Wabiho zpívávalo mnoho slavných trampských sborů. Z těch legendárních to byla samozřejmě skupina bratří Ryvolů Hoboes, pardubická Stopa, brněnský Příboj a mnoho dalších skupin napříč celým Československem. Z těch současných, které jsou na cédéčku zastoupeny, to jsou brněnské skupiny Karabina, T.E. Band, Přístav, F.T. Prim, Kati, Monsun a Chrpa z Chrudimi. Nejskvělejší je, že písničky Wabiho na tohle cédéčko nazpívaly i kapely jako je Žalman se svým spolem a jeho bratr Miki s přáteli z Nezmarů.

I když se Wabiho písničky zpívají všude, nebylo tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, vybrat vhodné nahrávky. Tu interpretovi vypadl text, tu zvukaři zvuk, nebo došla záznamová páska a vyskytly se další podobné schválnosti, které bývají průvodními jevy činností, při kterých se má něco důležitého vytvořit. Dílo se nakonec jak vidíte zdařilo a vy promiňte interpretům drobné chybičky na těchto živých nahrávkách.

Kdysi jsem sestavoval zpěvník Wabiho Ryvoly a nazval jsem ho podle jedné z jeho písniček „Dlouhá cesta“. Wabi napsal za svůj život více jak 250 kvalitních písní – byla to doopravdy dlouhá cesta. Co je však nejkrásnější, většina těchto písní se stále zpívá a věřím, že mezi trampy i dále zpívat bude. Proto jsem tohle cédéčko nazval „Nekončící cesta“. Tak ať se vám písničky Wabiho líbí.

Nekončící cesta – písně Wabiho Ryvoly

 1.  Letokruhy                                     Přístav               

 2.  Ranní příboj                                  T.E. Band          

 3.  Padá láska                                    Karabina            

 4.  Sedmnáct dnů                               Žalman a spol.  

 5.  Stará kobyla                                  F.T. Prim           

 6.  Bílá, bílá                                        Kati                   

 7.  Břehy mé duše ...                          Chrpa                

 8.  Hejno vran                        Monsun             

 9.  Heny                                             Kati                   

10. Hobo                                            F.T. Prim            

11. Bejt starej chlap                            Chrpa                

12. Made in Pade                                Karabina            

13. Píseň o trávě a noci                       T.E. Band          

14. Osamělý město (Tereza)                Miki a přátelé     

15. Pozdní jaro                                    T.E. Band          

16. Smutná neděle                               Přístav               

17. Šťastnej tulák                                T.E. Band          

18. Odcházet za svítání                        Karabina            

19. Tak už mi má holka mává   Miki a přátelé     

20. Tak ahoj                                       Karabina            

 

Bonusy:

21. Cesty písčitý                                  Wabi Ryvola

22. Prokletá vůně hor                          Wabi Ryvola

 

Hudba a texty:  Wabi Ryvola

Na píseň Heny napsal text:  Jaroslav Křížek

 

Miki a přátelé

  Představovat legendárního Wabiho bratra Mikiho by se mohlo zdát zbytečné, ale nenapsat nic by bylo neslušné a hloupé. Miki je šerifem osady Zlatý klíč, zpěvákem a skladatelem, ale také bývalým spoluhráčem Wabiho z legendární skupiny Hoboes. V současné době vystupuje Miki společně s českobudějovickými Nezmary. Se dvěma z nich – s Jimem Drengubákem a Pavlem Zajícem zazpíval dvě písničky, které jsou na tomhle výběru.

Žalman a spol.

  Hvězda trampské, folkové i country muziky Pavel Lohonka - Žalman se pohybuje se svým písničkařením na naší scéně již více jak padesát let. On sám říká, že písničky do žánrů neškatulkuje – buďto jsou dobré anebo špatné. Důkazem toho, že Wabiho písničky jsou dobré, je píseň Sedmnáct dnů, kterou nazpíval na tohle cédéčko se svým Spolem.

Karabina

  Legendární brněnská skupina Karabina vznikla v roce 1968 z party jeskyňářů z Moravského krasu. Karabina patří mezi nejstarší fungující brněnské trampské skupiny. Písničky svého kamaráda Wabiho zpívá už od nepaměti a to snad od té doby, kdy se skupina Hoboes objevila poprvé na Portě. Ve svém současném repertoáru jich má několik. Mnohé z nich natočila pro rozhlas, televizi a na několik hudebních nosičů. Čtyři z nich jsou i ozdobou tohoto cédéčka.

T. E. Band

  Skupina Tramp Evergreen Band vznikla v roce 1988 rozdělením countryového Antarestu. Ve svých počátcích hrával T.E. Band staré trampské evergreeny. V devadesátých létech začíná skupina, mimo svůj repertoár, úspěšně hrát i písničky Wabiho Ryvoly. Natáčí také společně s Karabinou CD Poselství s vybranými, většinou nenahranými písněmi Wabiho. Se čtyřmi písničkami Wabiho se T.E. Band řadí mezi nejkvalitnější interprety jeho písniček.

Chrpa

  Chrudimská Chrpa vznikla v roce 1974 a je nejdéle hrající východočeskou trampskou skupinou. A že je Chrpa výtečnou, to potvrzuje devítinásobné vítězství na soutěžní přehlídce trampských skupin Náměšťské placce. I Chrpa má ve svém repertoáru písničky Wabiho. Na tomhle cédéčku jsou dvě z nich.

F.T. Prim

  Přední brněnská skupina F.T. Prim vznikla na přelomu let 1988 a 1989. Muzikantský styl skupiny ji řadí mezi moderní interprety trampské písně. No a protože písničky Wabiho znají všichni, tak i tahle skupina nazpívala na tohle zajímavé cédéčko jednu jeho výtečnou a málo známou píseň.

Monsun

  Brněnská trampská skupina Monsun vznikla sice až v roce 1992, ale pustila se do úkolu nelehkého a to do zpívání starých klasických trampských písní - a to úspěšně. V současné době tato skupina již nezpívá, ale protože nahrávky na cédéčku jsou výběrem z několika minulých let, byla zařazena i písnička tohoto trampského sboru.

Přístav

  Se zánikem Monsunu vzniká v roce 1997 trampský Přístav. U vzniku této brněnské skupiny tedy stáli i muzikanti z Monsunu. Tohle muzikantsky a vokálně velice kvalitní seskupení se však stylově vypravilo cestou moderní trampské písně. Přesto však má ve svém repertoáru i písničky Wabiho. Krásné dvě z nich jsou i na tomto cédéčku.

Kati

  Mladá brněnská skupina Kati se na trampské scéně objevila roku 2000 a během svého působení získala již řadu ocenění.  Repertoár této skupiny se žánrově pohybuje v rozmezí té nejstarší trampské klasiky až po písně modernější. Písničky Wabiho, které jsou součástí repertoáru tohoto sboru, jsou vlastně také už dávno moderní trampskou klasikou. Na cédéčku naleznete v podání této skupiny písně dvě.

Wabi Ryvola

  Wabi Ryvola je podle řady odborníků naším nejlepším trampským skladatelem. Pátrání ve starých hudebních archivech je mým koníčkem a to zvlášť, když se jedná o jeho písničky. Je to práce piplavá, která by se dala nazvat hudební archeologií. A protože jsem občas od Wabiho nějaké písně dostal, objevil jsem na jedné magnetofonové pásce i písničky málo známé – Cesty písčitý a Prokletá vůně hor. Zpívá je sám Wabi a na CD jsem je pro vás zařadil jako bonusy.

 

           

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576610

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz