Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


Když se sejde správný dřevo, pár drátů, něco železa a mistrovské ruce, může vzniknout dobrá kytara. To je ale jen zrození. Kytara potřebuje žít. Potřebuje další ruce, které ji uvedou v život. Potřebuje někoho, kdo se do ní zamiluje, bude si ji hýčkat a hlavně, hlavně na ni bude hrát. A dobře hrát.

Je mezi námi spousta muzikantů. Spousta jich ví, kolik tónů může mít kytara a jak je krásná písnička hraná od srdce. Jak voní oheň s kamarády a jak chutnají akordy za svítání. Jaký to je, žít s rozpůlenými konečky prstů a jak sladkobolestná jsou rána po dlouhých nocích u kytary.

Někteří z nich tu radost z hraní umí skromně předávat dál. Právě mezi ně patří náš kamarád, který by tohle všechno kvitoval jen svým výmluvným úsměvem. Kdo zažil jeho jazzové etudy, kdo s ním někdy hrál a díval se mu pod ruce, ten ví, o čem je tady řeč.

Radost z hraní si prostě užívá. Jeho kytara má to štěstí.

Velký kouzelník s malýma očima.

Žanku, všechno nejlepší k narozeninám.

Kamarádi

 

Žanek Němeček, sólový katarista legendární trampské skupiny Příboj. Spolu s kapelou vítěz Porty, nositel Zlaté porty z roku 1981. Brněnská kytarová legenda.

Foto Linda a Čuk

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521937

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz