Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

ZRNÍ

Kapela Zrní debutovala albem Voní v roce 2009. A vůně prochází celou jejich deskou. Vůně jejich domovského industriálního Kladna, vůně babiččiny skříně, kam si můžete zalézt a „být s ní“, i když tu už dávno není, vůně jablek, vůně ledového vzduchu ze skladby Ledové květy nebo smrádek chodeb starých paneláků na kladenském sídlišti. Krásná hudba vycházející z lidové folklorní muziky, obohacená moderními zvuky a melodiemi. Jak říkají sami Zrní „něžnej artbrut, kladenskej uhelnej zen“. Poslechněte a budete unešeni.

 

 

První album Voní se povedlo natolik, že vydání dalšího alba jim nabídla zpěvačka Radůza, která svěřila svému vydavatelství jejich desku Hrdina počítačový hry, která vyšla v roce 2011. Možná tak navázala na čin Zuzany Navarové, která zase podpořila Radůzu, když ji kdysi slyšela hrát s harmonikou na Kampě. Každopádně její podpora nám přinesla album plné příjemné muziky, směsi klasických nástrojů, roztodivných zvuků a harmonického hlasu zpěváka Jana Ungra.

 

 

Druhé album vzniklo během jednoho podzimního týdne na chalupě v Krkonoších, kde kluci šest dní v kuse hráli a hráli, vymysleli hrdinu, co jde do světa, bojí se, ale stejně jde. A dopadlo to dobře, ve spojení s Radůzou, Petrem Binderem a zvukařem Lukášem Martínkem nahráli album plné silných skladeb, které vás chytnou přesně u srdce. Skladby jako Bojím, Vězni nebo Jabloně vás při poslechu chytí a už nepustí. Kapela Zrní hodně čerpá z přírody, z lidového folkloru, který kombinuje s podivnou náladou moderní doby, elektronickými zvuky a různými zvuky starých kufrů, splachovadel, rozbitých činelů nebo dřevěných flétniček pro děti.

Zrní stoupají pořád výš a výš, jejich hrdina putuje světem do čím dál větších dálav. Hrají v mnoha klubech, začínají být známí i mimo jejich domovské Kladno. Hrají i na festivalech, kde uchvacují čím dál více lidí.

Jejich dalším projektem se na podzim roku 2011 stává hudba pro taneční uskupení VerteDance, kdy tvoří hudbu k představení Kolik váží vaše touha v pražském Karlíně v tanečním divadle Ponec. Mimo jiné hráli toto představení i během doprovodného programu Olympijských her v Londýně.

Hudbu k tomuto albu nahráli jako CD v roce 2012 ve studiu Faust a je k dostání na jejich koncertech a při představeních Kolik váží vaše touha skupiny VerteDance. Hudba z tohoto představení je více melancholická, spíš až meditativní a mírně odlišná od jejich běžné tvorby. Jde o 45 minut nepřerušené hudby spojené s tancem, prakticky bez jakéhokoliv textu.

Tohle vše byl a je teprve začátek. V roce 2012 vydávají další album. Ovlivněni událostmi roku 2012 ho nazývají Soundtrack ke konci světa a svou hudbou se dostávají dál, až daleko za místa, kam docestoval Hrdina počítačový hry. Album skládali v dřevěné chatě v Jilmu na Vysočině za zvuků praskajícího dřeva, kolem usínajících podzimních polí, kde vítr honil zežloutlé listí a kluci hráli a a skládali v rytmu přírody, spojeni se zemí a okolním světem. A ze všech těch přírodních ingrediencí kolem se zrodila krásná hudba tohoto alba. Skladby jako Rychta nebo Hýkal vévodí tomuto albu svojí energičností a úžasnými muzikálními prvky.

 

 

Za album Soundtrack ke konci světa byli nominováni na cenu Apollo za Desku roku, cenu Vinyla a v cenách Anděl získali za rok 2012 ocenění za objev roku.

A kde si můžete Zrní nejdříve poslechnout? Nejbližší koncert v Čechách se uskuteční 24.dubna v Českých Budějovicích na Odpad festu a v Praze 25.dubna v Paláci Akropolis.

Foto: Šimon Vejvančický

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522083

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz