Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Vůbec se nelíbila svým spolužákům na střední škole Thomase Jeffersona. „Nehodila jsem se,“ vzpomíná. „Četla jsem jak divá knihy, malovala a nenadávala na negry.“ Měla nadváhu a uhry v obličeji.  Spolužáci se jí posmívali a ona poslouchala Bessie Smith a Leadbellyho. Nedokončila Texaskou universitu v Austinu. O něco později, když byla slavná, napsaly školní noviny: „Troufla si být odlišná.“

Myslím, že Janis na vybranou neměla, ona byla jiná a cítila v sobě talent. Ve své jinakosti snadno našla cestu k hippies, stala se symbolem hnutí květinových dětí, ale sama se spíš cítila beatnikem. Není to totéž.

Toužila po lásce, pořád se jí nemohla nasytit, celý život jí měla málo. Její matka Dorothy, matka dalších dvou dětí, později řekla: „když se jí nedostávalo pozornosti, byla smutná a nespokojená. Běžná empatie nestačila.“ Janis, ta nejškaredší studentka střední školy, které říkali zrůda nebo prase, toužila po uznání. Po pozornosti, po lásce.

Stala se královnou bílého soulu a rythm and blues. Za svůj krátký život natočila čtyři alba, to poslední, Pearl (1971), už vyšlo posmrtně.  Stalo se nejprodávanější deskou její kariéry, získalo jednu zlatou a čtyři platinové desky, devět týdnů se drželo na prvním místě hitparády. Posmrtně vyšlo nejméně osm kompilací.

Janis zemřela 4. října 1970 při natáčení Pearl v městě California blízko Los Angeles. Po návratu ze studia si dala jako vždy pár panáků v hotelovém baru a pak si šla do automatu koupit cigarety. Když ji druhý den našli, měla ty drobné nazpět pořád u sebe. Zemřela vlastně omylem – chemik jejího dealera byl ten den mimo město a nezkontroloval dávku pro Janis. Místo obvykle naředěného heroinu dostala padesátiprocentní extrakt. Bylo jí dvacet sedm let.

Popel Janis Joplin byl rozprášen do Tichého oceánu. Jednou z jejích posledních nahrávek bylo Happy Birthday k třicátým narozeninám Johna Lennona. John ho našel ve schránce o pár dnů později, to už Státy obletěla zpráva o tragické smrti Janis. Pro vnímavého Johna to byl pozdrav ze záhrobí.

Janis „Lyn“ Joplin přišla na svět 19. ledna 1943 v texaském Port Arthuru. Některé hlasy dodnes říkají, že taková zpěvačka se už nenarodí.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520445

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz