Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Na festivalu v Ratajích nad Sázavou jsme se po dlouhé době potkali s mým muzikantským kamarádem. Petr Rímský je člověk mručivého hlasu, a virtuózní kytary. Vozí sebou kvalitní whisky a dvě zpěvačky. Kromě toho mi neustále tvrdí, že mu nevadí, že na kytaru hraju jako prase a že nepoužívám G#sus4 a jiné pis dury. On ano a taky mi to nevadí. Asi proto jsme kamarádi. No a tak jsme si v deštivém večeru vyměnili svá poslední cédéčka. A já neodolal a musím se o svůj zážitek podělit.
Rozebírat muzikantskou část mi vůbec nepřísluší. Tam myslím ani sebetvrdší kritik nenajde moc, co by kritizoval. Perfektně zvládnuté nástroje, citlivé aranže, výborní hosté. O tom nemůže být sporu. Líbí se mi, že pokud Petr chtěl v některé věci dívčí hlasy jako podbarvení, vybral si moc dobře. Neruší a při tom jsou funkční a dají skladbě větší rozměr. Psát o jeho hře na kytaru je zbytečné. Prostě jedním slovem nádhera a má závist.

Ale nejvíc oceňuji, že dovede v písních ukázat jak je pestrý a krásný český jazyk, když se s ním umí pracovat. Bohatá slovní zásoba, zkušenost, nadhled a neotřelá slovní spojení, to vše dává písničkám hloubku a zajímavost. Na co někdo vyplýtvá pět slok, tam stačí Petrovi dvě řádky. A přitom všem je cítit pokora a zvláštní jemnost drsného chlapáka. Zapálené cigáro, sklenička whisky a hluboko uvnitř neuvěřitelná něha.

Udělat CD analogově v době, kdy se výhradně nahrává na digitál, je čin odvážného muže. V digitálu se dá spousta věcí upravit tak, že posluchač je přesvědčen o zpěvákově dokonalosti. To v analogu nejde. Tam buď jsi dobrý a zvládáš, nebo je slyšet, že až tak dobrý nejsi. (Můj případ). Petr je dobrý, až skoro skvělý.

Nehodlám rozebírat jednotlivé písně, to nechám na těch, kdo si CD poslechnou. Jen ještě zmíním, že vložit do krabičky další cédéčko o tom, jak vypadá jeho koncert a přibalit knížku o muzikantech, psanou suchým humorem jemu vlastním, byl hodně dobrý nápad.

Takže suma sumárum, kdo nekoupí, prohloupí. V záplavě povrchní muziky, laciných rýmovaček, banalit a zoufalých snah sdělit svá moudra o která nikdo nestojí, přišlo konečně Něco.

Ano, Petr zpívá o lásce, o návratech i opouštění, o pochybnostech o zklamání a naději. Ale není tam jediná vykalkulovaná a podbízivá věc. Slova jdou ze srdce a dá se jim věřit. Jsem rád, že mi bylo umožněno o zážitek se podělit s vámi a přál bych Petrovi, aby se CD co nejdříve vyprodalo a aby mu můza byla neustále nablízku. Schválně neuvádím jména hostů a techniků ve studiu Honzy Friedla, protože si to vše můžete přečíst na přiloženém bookletu.

U kafe a počítače napsal Vojta Kiďák Tomáško.

CD 1 Zákon o zachování lásky.

Nahráno analogově v AV studiu Vyšší Brod na podzim 2010

CD 2 Koncert

Nahráno v koncertním studiu DISK Praha Barrandov v lednu 2011

Všechnu hudbu zkomponovala všechny texty napsal, aranžoval, hudební režii dělal a zvukovou ovlivňoval Petr Rímský.

Foto: Otýlie Diatková

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537467

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz