Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Pražský Jananas, úvodní skupina večera - Jaromír, Jana, Jan

To východočeské město nemá jen proslulý festival, spojený se jménem Bedřicha Smetany, nemá jen půvabné náměstí, které obháčkovává podloubí třeba jako to telčské, nemá jen Smetanův dům či zámek, který znají muzikanti i diváci z celého světa. Nemá jen sousoší s deskou, oslovující především starší občany této republiky, protože si bere na paškál někdejšího ministra kultury Zdeňka Nejedlého. Má také Kotelnu, což je od roku 1994 hudební klub a předtím to byla skutečně kotelna, vyrábějící teplo pro nedaleké sídliště.


V téhle Kotelně bylo plno a především mladého publika, protože litomyšlská skupina Věneband tady křtila své první cédéčko Všem králům. A protože hlavní autorce a sólistce Janě Věnečkové je teprve osmnáct a její sestra Iva je ještě mladší, není divu, že na parketu byli jejich spolužáci a další omladina, která vytvořila to, čemu se u fotbalu říká „dvanáctý hráč“.

Večer začal krátkým sestřihem z historie kapely a vyvolával salvy smíchu, protože Jana začala vystupovat s houslemi, když jí bylo devět a Ivě za klávesami (které tehdy ovládala jen jednou rukou) bylo šest…Veškerou energii tenkrát musel z podia rozdávat taťka Josef Věneček s kytarou, ale v té době si obě malé slečny určitě ani neuvědomovaly, jak je to bezvadné, když táta s mámou je vedou k muzice.

Předkapela Jananas (Jana Infeldová, Jaromír Fulnek a Jan Vávra) to rozbalila nejen chytrými a čitelnými texty a výraznou muzikou, ale vlastně přispěla k tématu jak je dobře, když rodiče už od přednatálního stavu berou své příští potomky do víru hudby – jako to bylo u Jany Infeldové . První písnička byla o zmrzlině, což bylo v horkém prostředí od Jananasu velmi příjemné, poslední písničku si s nimi zahrála na housle i Jana Věnečková a Honza Vávra konstatoval, že by se v tu chvíli snad měli jmenovat Janajananas…

Autorka, zpěvačka, houslistka, mandolinistka- Jana Věnečková

A přišli na podium oslavenci. Trojnásobná vítězka Folkového kvítku a osobnost Dětské porty Jana byla na podiu postavou nejmenší, Iva ji přerostla už někdy před třemi roky, ale jinak mohou mít rodiče radost z obou. Za bicími si zahostoval Jan Jovbak, z trojice mužské části Věnebandu byl nejvyšší trumpetista Jan Krásný, který ovládal celou škálu perkusí, včetně nejnovějšího xylofonku, baskytarista Petr Lenoch je opakem svého jména a taťka Věneček zůstal s kytarou (a většinou i s Janou) energetickým centrem celého seskupení.

Jana s Ivou sice tvrdí, že ten talent na zpívání mají po rodičích ( taťka k tomu dodal, že maminka Jana se ale hrozně stydí), ale k písničce Chrám štěstí si pozvaly paní profesorku Kalousovou-Hockovou, k níž chodí cizelovat své hlasy a bylo jasné, že jim paní profesorka má co předávat.

Na křest přišla i maminka, které Jana veřejně poděkovala, že to s nimi vydržela a šampaňským osvěžené album putovalo vzduchem do rukou nejšťastnějšího z roztleskaných diváků a fandů. Přídavek Volný pád nestačil, tak Věneband přidal na závěr i Zažloutlé psaní a když jsem sledoval Janu, jak vyšívá na housle a k tomu zpívá, maně jsem si uvědomil, že taková Iva Bittová je zhruba dvakrát starší a udělala znamenitou díru do světa. Takže Jana – i když (asi) chce být po maturitě spíš studentkou architektury než muzikantkou – má před sebou docela slušnou budoucnost.

Cédéčko „ Všem králům“ posíláme do světa – Iva, taťka, Jana

Foto: Ivan Krejza


Foto týdne

Jste náš host číslo

7537263

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz