Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Životopisec by asi napsal: „ Začínal beatem, později hostoval v pražských klubech jako písničkář, pak…“ Ale u lidí Oskarova typu to není důležité. Nezávisle na žánru hudby budou jeho osobité písničky především o tom, co sám poznal a co je mu blízké. Těžko byste mezi nimi hledali vlezlou melodii. Ještě pořád jsou mu peníze pouze prostředkem a nikoliv cílem.

° Se Zuzanou Michnovou a Petrem Kalandrou zpíval poprvé v Malostranské besedě, kde společně s Mirkem Kováříkem sestavili pořad o čtyřech ročních obdobích. Od třiasedmdesátého spolu Petr, Zuzana a Oskar pravidelně vystupují. Říkají si Marsyas. Autorem většiny písniček jejich repertoáru je Oskar, ale konečná podoba písničky výsledkem práce všech.

° Písničky, které Marsyas hrají, se těžko někdy budou šplhat na špičky hitparád. Na to jsou poněkud neobvyklé. Zaujala mě textová a hudební vyhraněnost skupiny. Zachovává si své pojetí i zvuk postavený na vícehlasech a akustických kytarách, ať hraje skladbu rockového, folkového nebo jazzového charakteru. “ Myslíme si, že je důležité neustále zlepšovat technickou úroveň hry“ zdůrazňuje Oskar. „ I sebelepší písnička špatně zahraná hodně ztrácí po všech stránkách.“ Jak vážně myslí svá slova, budete moci posoudit z připravované SP desky ( Panton) a LP desky ( Supraphon).

° Snažil jsem se v Oskarově garsonce najít něco charakteristického. „ Nám to nikdy nepřišlo, že bychom měli starý nábytek“ reaguje na otázku. V jednom rohu místnosti stojí zeleně natřená popelnice coby skříňka na peřiny, v druhém kvadrofonní magnetofon, zesilovač, gramofon…A z reproduktorů zní jeho a Kratochvílova píseň : Racek chytrák do zobáku chytí i stesk můj/ výkřikem výmluvným / a za ním houf dalších piští/ Pihovatej kluk střelil prakem páva/ náměstím se s ním kupa novin válí/ přišla včas jemným stiskem zpráva tvá/ u srdce mě pálí.

PETR VESELÝ

( Mladý svět 16/1977)

Foto: František Heřman a Archiv Mladého světa

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566855

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz