Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Marsyas

Rozhovor s dr. Lubomírem Houdkem, ředitelem nakladatelství Galén.

Jak jste přišli na staré nahrávky Marsyas?

Mám je léta rád a štvalo mě, že některé věci nebyly vydány, zejména nebyla zachycena jejich akustická a asi nejsilnější podoba. Několik let jsem čekal, protože to vypadalo, že desku vydají jiná vydavatelství. To se vleklo, poté usnulo, pak mi zavolal Oskar Petr: Nikdo s tím nic nedělá, nechceš to udělat ty? Okamžitě jsme se domluvili, on připravil dramaturgii a pak začalo shánění nahrávek a zejména práv na některé písničky. U některých coverů jsme bohužel neuspěli. Při výběru vlastních písniček si Zuzana s Oskarem vybrali většinou verze, které se jim zdály nějak nejpovedenější svojí náladou, verze, které měly nějaký švih, i když třeba nešlo o nejlepší technickou kvalitu. Z toho jsme pak dvojdesku poskládali, Pavel Karlík ve studiu SONO čaroval se třicet let starými nahrávkami, Luděk Kubík s Karlem Halounem udělali úžasný obal… no a vyšlo to.

Říká se, že to byla docela práce, protože některé nahrávky byly uloženy kdesi ve sklepě…

Práce to byla, protože nadšenci sběratelé měli mnohdy nahrávky různé kvality. Když měli ještě pásky, šlo to, horší byly různé amatérské digitalizace a to je skoro vždy průšvih. Ale měli jsme i štěstí. Například jsme chtěli, aby druhý disk představil první album kapely, ale s necenzurovanými texty a v té nejčistší podobě dvě kytary a tři hlasy (i když ve dvou písních hraje Honza Hrubý na housle). A Vladimír Misterka měl v archivu právě skvělé nahrávky z Pardubic z roku 1978, kdy tato sestava kapely již pomalu končila.

Určitě to nebyla první deska, které jste pomohl na svět. Které byly ty před tím?

Těch už máme více, nejméně tři desítky. Ono to začalo tak, že úplně na začátku jsem chtěl vydat knihu písňových textů Vladimíra Merty, začali jsme na té knížce pracovat, sice ještě pořád není dokončena, ale v mezičase jsme se dohodli vydat vlastně první české pořádné vydání jeho alba Ballades de Prague z roku 1968, které natočil ve Francii. Vydali jsme knihu o sdružení Šafrán, na oslavu vydání jsme udělali koncert téměř všech jeho členů po třiceti letech od festivalu v Pezinku, z koncertu vyšlo DVD a už to jelo. Mapuji vlastně lidi, které mám rád, Vladimíra Mertu, Vlastu Třešňáka, Honzu Buriana, Jiřího Dědečka, Jaroslava Hutku atd. atd. Jako úplná novinka dnes vyšla sbírka písňových textů Jiřího Zycha pro Petra Lutku, knížka se jmenuje Zběsilé balady a její součástí je i CD s nahrávkami 24 písní. Setkání s Jiřím Zychem si považuji, je to pro mne jedno z nejkrásnějších osobních setkání v českém folku.

Galén je přece nakladatelství zejména zdravotnické a lékařské literatury – jak to?

Galén je v první řadě nakladatelství, věnujeme se již dvacet let převážně zdravotnické literatuře, ale děláme i beletrii, populárně vědeckou literaturu a memoáry, které se nějak točí kolem medicíny. Já vlastně pořád čekal, kdo konečně vydá různé knihy či desky městských písničkářů, nic se nedělo, tak jsme to začali dělat sami. A zdůvodnil jsem si to prostě: Hudba léčí, ne? Jiřímu Dědečkovi jsme vydali knížku, Honzovi Burianovi, Jiřímu Černému, pak vyšla Klimtova monografie o Krylovi, Bezrův rozhovor s Vlastou Třešňákem, na to se nabalovaly další a další, až z toho vznikla edice Olivovníky, jakási pocta řadě skvělých lidí. Nejde zdaleka jen o Šafrán, vždyť Jiří Suchý, Václav Havel, Karel Hvížďala, Vojta Lindaur, Michal Bystrov a další členy tohoto sdružení nebyli, ale jsou to lidi, které máme s redaktorem Honzou Šulcem prostě rádi.

Chystáte něco dalšího z muziky?

Máme rozdělanou celou řadu věcí. Dokončujeme další svazek Hutkových spisů, jeho mimořádně zajímavé prózy z exilu, román Dopisy Ivanovi nebo provokativní prózu Dvouseta, točíme nové desky Vladimíra Merty i Petra Lutky, Vlasta Třešňák se na natáčení pomalu chystá, připravujeme pečlivé reedice, například Mertovo album z roku 1970 Pravda o Marii, kompletní vydání Hutkovy desky Vandrovali hudci s dosud nevydanými písněmi z archivu brněnského rozhlasu a dokončujeme i Vlastův legendární Koh-i-noor s bonusy. Vyjde brzy CD Jiřího Šlupky Svěráka Stará píseň, nachystali jsme první domácí vydání Soukupova alba Radio z produkce Pallasova vydavatelství Šafrán 78, rozšířené vydání Karáskovy první desky Řekni ďáblovi ne a na dalších věcech průběžně pracuji.

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537456

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz