Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


Na internetu jsem četl blog Vyznamenání Jágrovi? A kdy Mišíkovi? V roce 1982 dostal Vladimír Mišík na dva roky zákaz činnosti – a na zdi v Praze Holešovicích se objevil nápis Nechte zpívat Mišíka! Příslušný komunál ho promptně zabílil, ale ráno tam byl nápis znovu. Znovu zabílen, znovu obnoven. Nechte zpívat Mišíka!

To ještě nikdo netušil, že tento trochu psanec bude zanedlouho poslancem. V roce 1990 byl Mišík zvolen na dvouleté období do České národní rady. Podobně jako jiní umělci (Hrušínský, Kolářová aj.) vstoupil do porevoluční politiky, neboť to považoval za svou povinnost. Dnes už to víme – umělci by neměli vstupovat do politiky. Jsou na to příliš citliví, příliš múzičtí.

Kytarista a zpěvák Vladimír Mišík začal svou hudební dráhu už na učilišti jako – bubeník. Poté se dostal do slavných Komet, odtud do The Matadors, krátce působil jako kytarista v George&Beatovens, doprovodné skupině Petra Nováka. A ještě v roce 1968 zakládá s Radimem Hladíkem, s kterým se potkali už v Kometách, Special Blue Effekt, pozdější slavný Blue Effect. Ale už bez Mišíka, ten procházel dalšími kapelami (Flamengo, Energit) v nepokojném hledání té pravé polohy, až v roce 1974 zakládá Etc... Název je jenom obal, i v této kapele se střídali, odcházeli a vraceli skvělí blues-rockoví hudebníci.

Vladimír už dlouhou dobu čelí zdravotním problémům, ale hudby se zatím nehodlá vzdát. Ostatně - nechte zpívat Mišíka!

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520623

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz