Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina


Měl jsi někdy v životě představy, co budeš dělat – nebo co bys chtěl dělat – až ti bude sedmdesát ? A jak se ty představy liší nebo neliší od dnešních dnů ?

Občas jsem na to pomyslil a považoval jsem sedmdesátku za horní mez.Manželce jsem kdysi nařídil, aby mě po sedmdesátce přivázala na řetěz k ústřednímu topení, kdybych snad měl v úmyslu ještě někam vylézt na podium anebo, nedej Bože, na obrazovku. Svoje předsevzetí si beru k srdci jen částečně a dávám se do penze jen v médiích, které vás servírují nejen lidem, kteří vás mají rádi, ale i těm, kteří vás nesnášejí. Od sedmdesáti let už chci hrát jen pro naše fanoušky, a tak budu dál vystupovat jen se svým Banjo bandem, případně v jeho menších formacích – a v klidu si psát humoristické knížky. Ti, které štveme, ani nepřijdou na představení, ani si nekoupí knížku. Budu ale muset samozřejmě dělat výjimky. U příležitosti vydávání knížek a při reedicích nosičů budu mít povinnost s médii spolupracovat a také kdyby si vzpomněla TV Barrandov, že chce natočit ještě jednu serii naší Nohy XXII, tak bych ji s našimi komiky natočil, jsem k tomu zavázán opční smlouvou.

Křest diamantového trojCD vydaného Supraphonem k Mládkovým sedmdesátinám - vlevo od Mládka Luděk Sobota a vpravo Václav Dědina



Rozpětí tvých činností, práce a zájmů je veliké – obracená perspektiva, povídky a různé další texty, knížky, koncerty, televize, desky, písničky, americké auťáky…Máš dneska nějaké pořadí ?

Vedou teď asi povídky, dohodl jsem se s dvěma mými kolegyněmi a jejich vydavatelstvím Eurokonzert o vydávání „ Cyranova ostrova“, „ Cyranova poloostrova“ a „ Nohy XXII“ v prozaické podobě , a také o vydání tragikomického historického příběhu „ Blbeček Max“. Ten spatří světlo světa asi nejdříve, ale počítá se jen s menším vydáním. Kniha je napsaná v archaické češtině a hodně lidí s ní asi po pár stránkách mrští do kouta. Ti, co vydrží, možná nebudou litovat, dovědí se, co všechno se mohlo už v tereziánské době přihodit. No a na druhém místě je muzika. Učím se improvizovat na guitariano, skládám si jen tak pro sebe a kamarády muzikanty texty na různé méně známé americké jazzové evergreeny. A pak jezdím poměrně často po vlastech českých , slovenských i ruských po zájezdech s Banjo bandem a s „miniestrádou „ -  Milanem Pitkinem, Lenkou Plačkovou, Kalamity Jane a dalšími našimi komiky. Malování jsem pověsil na hřebíček, možná dočasně. Ta moje „antiperspektiva“ byl jen žert, bavila mě, když se téhle volovině se mnou věnoval i můj kamarád ,malíř Jaroslav Mysliveček, dělali jsme výstavy ve dvou stylech a bavila nás hlavně legrace kolem. Jarda to má za sebou, už mě nemá kdo kritizovat a chválit… a tak možná někdy až z nudy, až nebudu hrát. A najde se zase někdo nový, kdo mě bude chválit, amatéři to mají rádi. Americká auta bych už ani za svůj zájem nepočítal. Rád v nich jezdím, líbí se mi, považuji je za nejlepší a nejbezpečnější, ale to je věc názoru a možná také zvyku. A myslím si, že mně svou spolehlivostí spíš čas šetří, než žerou.

Co ti teď dělá největší radost a co tě nejvíc štve ?

Největší radost mi dělají mé dvě vnučky Elinka a Emilka a nejvíc mě štve, když je někdo z mých blízkých vážně nemocen.

Umíš si dneska představit, co budeš dělat, až ti bude osmdesát ?

To si opravdu nedovedu představit. Možná budu ještě hrát, možná se jen budu po svém bezbariérovém bytě prohánět na vozíčku a možná už budu v nějaké nádobě. I třicetiletý kluk může do deseti let dopadnout blbě, ale u sedmdesátiletého kluka je holt větší pravděpodobnost.

Čím si budou moci oslavit tvé narozeniny lidé, kteří tě mají rádi a chtěli by tě mít doma ?

Budu slavit své kulatiny po etapách. Den narození jen v úzkém kruhu rodinném, a pak během roku s jednotlivými „okruhy“. Se sousedy, se starými kamarády, s hospodskými kamarády ze Zlaté Prahy, s kapelou a možná ještě s dalšími partičkami. A našim příznivcům jsem ke svým kulatinám připravil s redaktory Supraphonu 3CD „ Jožin z bažin a 80 dalších písní“. Jsou tam jak skoro všechny naše staré „vykopávky“, tak i množství méně známých písniček , které jsme kdysi natočili pro rozhlas a naši Čundrcountry show. 3CD bylo pokřtěno u příležitosti předávání Diamantové desky, kterou Banjo bandu předal Supraphon za natočení 1 650 000 nosičů. Když k tomuto číslu připočteme ještě nosiče, které byly prodány po revoluci u soukromých firem , vypadá to na 2 miliony bez nehody. Teda až na těch šest smrťáků - Pavla Skaly, Jirky Čecha, Jirky Augusty, Jana Bošiny, Jeňýka Pacáka a Iva Pešáka. Ale prožili s muzikou senzační život.


Sestava Banjo bandu začátkem sedmdesátých let. Uprostřed Jan Bošina.



Banjo band při přípravě prvního elpíčka



Banjo band v Lucerně - polovina sedmdesátých let

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537172

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz