Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


Na svém novém albu Padlej anděl prokazuje legendární plzeňská bluegrassová kapela Cop zvláštní způsob soběstačnosti: ve studiu Jumbo v Oseku u Rokycan, kde nahrávky vznikaly od jara do října loňského roku, si členové kapely vystačili bez přizvaných studiových muzikantů a specialistů na jednotlivé nástroje.

A naprostou soběstačnost prokázali v autorské tvorbě - většinu za šestnácti písniček napsali současní nebo bývalí členové kapely. Copáci jsou natolik pevně usazeni v žánru, že nerozeznáte převzaté skladby anglosaských klasiků (P.Rowan, J.Hartford, P.Rosenthal). Zazní zde dokonce jedna prastará trampárna, Návrat Míry Navary, kterou autor napsal na konci 60. let pro skupinu Scarabeus. A navzdory tomu, že tato kapela spolu moc dlouho nevydržela, písnička zdomácněla u ohňů a v trampských hospodách. (Mimochodem - tato zvláštní trvanlivost Míru pobavila i potěšila).

Mne potěšila jiná věc - Copáci jsou svrchovaní instrumentalisté, ale mají už tolik rozumu, že ani ve dvou instrumentálkách se nepouštějí do bezuzdných ohňostrojů techniky, jimž často nechybí technika, ale duše. To, že ti kluci dovedou hrát, poznáte sakra dobře z písniček.

Neboť toto album je písničkové. Zaujala mne relativně vysoká kvalita textů - roztomilý žertík Do města Míši Leichta, titulní Padlej anděl Jirky Vopavy, obecně vůbec tvorba obou pánů, ale i tématicky čistá Poslední míle bývalého člena kapely Jaroslava Štěrby. A také s nadhledem zahraná šlusovka na závěr - tradicionál Černej pasažér s tubou Petra Slámy a piánem Zdeňka Fíka. Mimochodem - český text napsal zakladatel a lídr starých Copáků Bohouš Chaloupek ještě před svou emigrací na samém začátku 80. let..

Skupina Cop na Portě 1979 v Olomouci

Skupina Cop vznikla v roce 1978 a dvakrát za sebou vyhrála Portu - v roce 1980 v Sokolově a o rok později už doma v Plzni. A pak celá kapela emigrovala do Spojených států a Kanady. Tedy až na jednoho - mladinkého Míšu Leichta, který z ničeho postavil pod původním názvem, který soudruhům kupodivu nevadil a nic jim nepřipomínal, první sestavu nového Copu. V ní se už objevuje další stálice kapely, mandolinista, houslista a zpěvák Jiří Vopava.

Sólový i sborový vokál je další silná stránka kapely. Jednou se projevil docela nečekaně - když Miki Ryvola natáčel spolu s Nezmary ve studiu Honzy Friedla album hoboesáckých písní. U Bálu v lapáku najednou měli málo zpěváků, neboť slok je hodně a v každé jiný lump sděluje svůj pošetilý příběh. Až se rozletěly dveře a vstoupili kolem projíždějící Copáci a další sloky s chutí dozpívali.

Ještě jednu cenu dostala skupina Cop - v roce 2000 Anděla, prestižní žánrovou cenu Akademie populární hudby v oblasti folku a country.

V Music Open se opatrně vyhýbáme recenzím, ani tento text jí nechce být. Ale chcete-li přece jenom hodnocení: špička české bluegrassové scény patří k tomu nejlepšímu v Evropě. A skupina Cop patří třiatřicet let k absolutní špičce u nás.

Současný Cop

Fotografie z webových stránek Copu

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565489

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz