Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Yoko Ono a John Lennon

Letos uplynulo už 51 let od vzniku této krásné a dojemné vánoční písně, jejíž poselství je nyní aktuálnější než kdykoliv předtím. „Happy Xmas (War Is Over)“ („Šťastné Vánoce (Válka skončila)“) je píseň skupiny Plastic Ono Band z roku 1971. Jejími autory jsou John Lennon a Yoko Ono a produkoval ji Phil Spector.

Melodie je napsána v šestiosminovém taktu a vychází z americké (tzv. kovbojské) verze původně anglické lidové písně „Stewball“. Text obsahuje výzvu k míru a rasové toleranci a navazuje na akci z prosince 1969, kdy John Lennon a Yoko Ono na protest proti válce ve Vietnamu nechali na billboardy ve světových velkoměstech umístit text „WAR IS OVER! If You Want It – Happy Christmas from John & Yoko“ („Válka skončí, když to budete chtít – Šťastné Vánoce od Johna a Yoko“).

Píseň byla nahrána v říjnu 1971 v Record Plant Studios v New Yorku. Lennon a Ono ji nazpívali s dětským sborem The Harlem Community Choir, doprovázeli je hudebníci Nicky Hopkins, Stuart Scharf, Hugh McCracken a Jim Keltner. Nahrávka obsahuje také vánoční pozdravy dětem interpretů Julianovi a Kjóko.

 

Skladba vyšla v USA 1. prosince 1971 u značky Apple Records jako singl s písní Yoko Ono „Listen, the Snow Is Falling“ na B straně. Deska je vylisována na průsvitném zeleném vinylu, autorem fotografie na obalu je Iain Macmillan. Zpočátku patřila k méně úspěšným Lennonovým písním (36. místo na žebříčku časopisu Cashbox).

Ve Velké Británii vyšla „Happy Xmas (War Is Over)“ 24. listopadu 1972 a dostala se na čtvrté místo hitparády podle Official Charts Company. Ještě větší ohlas zaznamenala v prosinci 1980, kdy se stal Lennon obětí atentátu: umístila se na druhé příčce britské hitparády. Skladba se stala vánoční klasikou, v anketě televize ITV o nejoblíbenější britskou vánoční píseň skončila na desátém místě.

Zdroj: Wikipedie

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566477

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz