Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Po čtyřech letech se vrátila anketa Český slavík, v níž nový majitel Karel Janeček použil vlastní volební systém D21. Janečkovou touhou je prosadit tento model v českém volebním systému. Je to velmi nepravděpodobné, a i kdyby se tak opravdu stalo, metodu může změnit některý z našich soudů tak, aby byla k ničemu.

Povězme si víc o tomto systému. Wikipedie uvádí: „V roce 2012 navrhl nový volební systém založený primárně na tzv. minusovém hlasu, tedy možnosti hlasovat proti kandidátovi a systém propagoval v rámci projektu Pozitivní evoluce. V květnu v roce 2013 Janeček vytvořil volební systém D21 – Janečkova metoda, o kterém tvrdí, že přinese zásadní vylepšení demokracie podobně „jako upgrade z DOSu na Windows“. Podstatou D21 je tzv. „efekt více hlasů“, kdy každý volič má dvakrát více hlasů, než je volených mandátů. Konkrétně, pro volby do Poslanecké sněmovny jsou navrženy dvoumandátové obvody se čtyřmi hlasy. V návrhu je i možnost využití jednoho minusového hlasu. Použití minusového hlasu však není nutné ani zásadní."

Tentokrát bylo použito dokonce pět hlasů pro jednoho hlasujícího, ale výsledky ankety Český slavík až na výjimku (Eva Burešová) příliš překvapivé nebyly. Nebýt závěrečného vystoupení majitele Janečka, v němž de facto vyzval k občanské neposlušnosti, člověk by si spíš všiml ani ne tak nerudného Řezníka, ani ne snad Ivany Gottové v jejím uslzeném angažmá do role národní vdovy, jako výkonu obou moderátorů. Ondřej Sokol a Aleš Háma přišli s osvědčeným modelem dvojice, z nichž jeden je krásný a chytrý (Sokol) a druhý nehezký a trochu hloupý (o dva roky mladší Háma). Jejich humor byl zvláště na začátku přenosu poněkud na hraně. Nikoliv na hraně dobrého vkusu, ale na hraně ochoty publika vnímat chytrý a někdy trochu ostrý humor. Kdyby se dával slavík za moderátorský výkon, dal bych jim ho. Protože jinak by opravdu už nebylo o čem psát.

Až na závěrečnou řeč geniálního matematika a majitele ankety Janečka.

Druhý den dopoledne se od něj distancovalo vedeni TV Nova. Bývalá novácká hvězda Pavel Poulíček prohlásil, že tady se měly dávat výpovědi už při odchodu ze sálu. Pražská hygienička Zdeňka Jágrová oznámila, že si posvítí na dodržování hygienických nařízení během přenosu. O pomoc požádala Policii České republiky.

A to by byla další věc, o které by se v komentáři o Českém slavíkovi napsat mělo. Odhalené tváře nadlidí během televizního přenosu. Třeba Richarda Krajča a Karin Babinské, když už pomineme pořadatele soutěže, konané uprostřed rychle zesilující pandemie. Po skončení přenosu si roušku nechal málokdo. 

Výsledky : Zpěvačka roku 1. Ewa Farna, 2.Lucie Bílá, 3. Eva Burešová; zpěvák roku 1. Marek Ztracený,2. Pokáč, 3. Richard Krajčo; kapela roku: 1. Mirai, 2. Kryštof, 3. Kabát; Hip hop 1. Řezník, 2. Marpo, 3. Raego; Absolutní Český slavík: Marek Ztracený

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575942

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz