Dnes má svátek Josef Zítra má svátek Světlana

Malá jihočeská obec Dobčice na Netolicku se zviditelnila zejména tím, že zde byly natáčeny Troškovy filmy Babovřesky 1-3. Známá je také svou malebnou návsí s kapličkou, rybníkem, domy ve stylu selského baroka a středověkou tvrzí. Ta se také stala dobře zvoleným zázemím pro nově zřízené soukromé muzeum, věnované vojenské výstroji a vybavení americké armády ve druhé světové válce. Zmíněné muzeum, evidované pod hlavičkou Spolku přátel vojenské historie, založil inženýr Vladimír Záluský společně s dlouholetým přítelem Václavem Čejkou a manželkou Jarmilou. Veřejnosti ho zpřístupnil v květnu letošního roku. Ačkoliv oficiální propagace této naprosto jedinečné expozice je poměrně malá, zájem o ni se lavinovitě šíří a láká příznivce novodobé historie z různých koutů republiky i ze zahraničí.

V prezentované soukromé sbírce V.Záluského najdete samozřejmě vojenská válečná vozidla, jako třeba nevšední pásový vůz, důstojnický Cadillac 41, který je nejen jediný v republice, ale primát drží i jako první vůz na světě s automatickou převodovkou. S ním je spojena i známá fotografie generála Pattona, opírajícího se o jeho nárazník. Nechybí samosebou ani klasický džíp s replikami zbraní, rádiem a provokujícím nápisem Widowmaker či jedenapůltunový šestikolový dodge. Unikátem je pojízdná polní kaple, která je zřejmě jediným dochovaným exponátem z vyrobené válečné série 1500 kusů. Mimo jiné byla oceněna i na výstavě v USA. A zaujme nesporně i polní kuchyně, včetně pod střechou uložených kopií dobových konzerv apod.

Obdobně je pak detailně prezentováno i kancelářské vybavení štábu, ošetřovny, spojovací a měřící techniky, zabezpečení a dalších provozovaných činností. Návštěvník může obdivovat stovky drobností, které vytvářely denní kulisu života americké armády v letech druhé světové války. S potěšením a nezřídka i s údivem si prohlédne například uniformy, distinkce a odznaky, helmy, speciální oblečení, spodní prádlo a obutí pro různé příležitosti, záchranný nafukovací pás, sprej s DDT, fotoaparát či kameru z Pattonova štábu, razící stroj na identifikační kovové štítky pro vojáky, nazývané psí známky, trezor a vojenské výplatnice, stravenky, okupační dolary, dobové časopisy a knihy a desítky dalších drobností. Pamatováno bylo i na ženy, kterých bylo v americké armádě na 350 000, třeba takovými téměř úsměvnými maličkostmi, jako byl holící strojek na podpaží.

Obdivuhodný je však i výklad Vladimíra Záluského, který ke každému i sebemenšímu předmětu v představované expozici dovede poskytnout nejen technické a odborné detaily, ale i spoustu dosud neznámých, přitažlivých zajímavůstek. Jeho jméno je spojeno s jižními Čechami, konkrétně s Českými Budějovicemi, odkud v roce 1988 emigroval do USA. O druhoválečnou americkou techniku se sice zajímal už od mládí, ale teprve ve Státech začal systematicky budovat svou sbírku – přes sběratelské burzy, aukce, inzerci, internet, ale i osobním stykem se sběrateli. Kromě jiného natočil i krátký film o americké armádě v jihozápadních Čechách, který bude v budoucnu v muzeu promítán.

„Mým velkým tamějším přítelem byl Eric Petersen, tankista 16.ozbrojené divize, řidič prvního tanku, který vjel 6.května 1945 do Plzně. Spojoval nás stejný zájem o vojenskou válečnou techniku. Bohužel již není mezi živými, zemřel letos v devadesáti šesti letech. Na jeho počest i na počest dalších vojáků americké armády jsem vytvořil památník Osvobození Plzně, který jsem pak přesunul ze Států sem. Nyní stojí na dvoře tvrze,“ dodává V.Záluský.

 

Vladimír Záluský

Když se na začátku loňského roku rozhodl pro návrat do vlasti, svou sbírku převážel ve čtyřech velkoobjemových nákladních kontejnerech. Místem pro jeho sbírku se stala zrenovovaná dobčická tvrz, kterou k tomuto účelu zakoupil a kde i bydlí. V jeho záměru mu obětavě pomáhala a pomáhá také manželka Jarmila.

„Navíc je to místo, kde poblíž procházela demarkační čára. Navázal jsem kontakt s muzeem v Netolicích, které rovněž mapuje regionální válečnou historii, a nahrávkami pamětí účastníků sledovaných událostí budujeme archiv o roce 1945 z této oblasti. Pravda je, že se mi hlásí stále noví a noví sběratelé, pamětníci a příznivci… A tak se rozrůstá nejen moje sbírka, ale i znalosti o dané problematice. Je to stále živá a stále nedokončená záležitost, což je mimo jiné i jakýmsi hnacím motorem pro moje snahy,“ dodává Vladimír Záluský, který v budoucnu hodlá pořádat v rámci muzea i různé tematické akce, na něž se jeho přátelé už dnes velice těší.

 

Polní kaple

(www.dobcickatvrz1945.cz)

Foto týdne

Jste náš host číslo

9498536

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz