Dnes má svátek Josef Zítra má svátek Světlana

 

Memphis - Graceland, sídlo Elvise Presleyho

Rock´n roll – to je Memphis

Po zážitcích z New Orleansu je na řadě další žánr, snad ještě populárnější, než blues. Po highwayi urazíme něco přes 600 km směr SSV, abychom se ocitli v rodišti rock´n rollu, Memphisu. Tady kroky všech míří – jak jinak a neomylně - nejdříve do sídla krále tohoto žánru, Elvise Presleyho. Pravda, jde o objekt, kde vše tančí na hranici kýče, avšak kdo by se nad tím pozastavoval, Elvis svým významem a uměním takové myšlenky vymazává a jeho legenda ročně do Gracelandu přiláká více než 600 000 návštěvníků ze všech koutů světa.

Procházíte jednotlivými objekty – Elvisovou vilou, výstavou dokumentující koncerty, expozicí filmů a fotografií, archivy zlatých desek, různých ocenění, muzeem Elvisových automobilů, či jeho dvěma soukromými letadly a na každém kroku zní Elvisův hlas.

 

Elvisův slavný Cadillac

Ticho a pieta nastane až pod vilou, v sousedství osiřelého venkovního bazénu, kde je pietní místo s hroby jak Elvise, tak jeho nejbližších. Krok za krokem se v duchu vracíme ke vzpomínkám na léta, kdy se rock´n roll nezadržitelně prodral do všech koutů planety a mládež všech barev pleti upadala do davového šílení v onom neodolatelném rytmu. Zejména pamětníci tu podlehnou silným vjemům a při prohlídce rozsáhlého areálu Gracelandu rozhodně nespěchají.  

 

U hrobů Elvise a jeho blízkých

Fanoušci rock´n rollu však dobře vědí, že v Memphisu je ještě jedno místo, které má pro tento žánr neméně takový význam, jako samotný Graceland. To místo se nazývá Sun studio…

Sem patří vzpomínka: když 18-letý Elvis byl otázán, jako kdo chce na nahrávce znít, odpověděl, že jeho první nahrávka - „That´s all right“, kterou jak známo věnoval své milované matce - bude znít „jako nikdo před tím“. Čas mu dal za pravdu - nepřeháněl…

Měli jsme štěstí – naší průvodkyní byla půvabná Lahna Deering, sama  zpěvačka, jejíž hvězda momentálně poměrně strmě stoupá (duo Deering and Down). Podala výklad tak, jak by asi nikdo jiný nedokázal. Nejen nabitý informacemi, ale i jako dramatický výkon, plný humoru a nadsázky. Nezapomenutelný. Pohled na dobové studiové zařízení a fotografie, desky, kostýmy a nástroje, na které hráli velikáni jako BB King, Howlin´ Wolf, Ike Turner, po nich Elvis, Johnny Cash, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, či Roy Orbison nás už jen jako bonus doslova fascinoval.

 

Lahna Dearing nás provází Sun studiem

 

Sun studio - kytary těch slavných

 

Sun studio - záznamové zařízení, na kterém nahrávali ti nejslavnější

To však ještě zdaleka není vše. Memphis nabízí mnoho dalších návštěvnických magnetů: například Muzeum bavlny, Chodník slávy, podobný tomu holywoodskému, leč věnovaný hudebníkům, Beale Street – ulici, zvanou rodiště blues (viz Beale Street blues od našeho E. F. Buriana z jeho předkomunistických let), atd. Tady – na místě původu, když se procházíme kolem desítek podniků, odkud zní hudba, si teprve uvědomíme, čemu se v pravém slova smyslu říká „Memphis sound“… Nu a jako třešničku na dortu si tu  můžeme opět dopřát plavbu kolesovým parníkem po vlnách slavné Mississippi.  

Foto: Míra Navara

Foto týdne

Jste náš host číslo

9498467

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz