Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

New Orleans - jazz vítá už na letišti

Aneb atraktivní jihovýchod USA   

Známe to všichni – ať věku dětského, teenagerského, dospělého či důchodového, všichni jsme zasaženi. Když se odněkud ozve blues, rock´n roll, či country muzika, začneme se pohupovat, podupávat, pokyvovat – zvolna anebo rychle, ale vždy. Vždycky se musím v duchu usmívat, když se začnou kývat i batolata. Jinak řečeno – tyhle žánry mají tu velkou moc strhnout, přilákat a potěšit. Nejsou odsouzeny k zapomnění, žijí a budou žít i nadále. Jedno mají společné – stopy jejich původu můžeme objevovat na jihovýchodě Spojených států severoamerických. Při jejich odkrývání si navíc zážitky můžeme okořenit ještě množstvím dalších dojmů, na které můžeme narazit cestou… Tu je možné pojednat způsobem, kterému se dnes módně říká road show – tedy takovým potouláním za volantem. Věřte, stojí to za vynaložené náklady a přípravu.

Znovuzrozený New Orleans

Ještě pamatujeme, jak koncem srpna 2005 šel děs z televizních obrazovek: uragán Katrina tehdy zatopil New Orleans do té míry, že se rozhostily pochybnosti o možnostech jeho obnovení. Život však zvítězil. Dnes se tu opět můžeme procházet ulicemi slavné francouzské čtvrti, kde zejména po setmění z většiny barů a restaurací zní skvělé blues jako za starých časů. Ovšem, stopy po záplavách jsou ještě k rozeznání, avšak město žije, je plné návštěvníků a nabízí jim posezení v podnicích, kde se setkávají se skutečnými vrcholy jazzu. Kdo má blues rád, nemůže zažít nic lepšího. Jako v letitých, ještě černobílých filmech. Nejde tu však vždycky jen o staré dobré blues, leckde – třeba jen na chodníku v centru francouzské čtvrti narazíte na kapely, které experimentují, ať už co do žánru muziky, či do obsazení nástroji ve snaze upozornit na sebe, prosadit se. Vždycky však jde o kvalitu, jinak by v tomto městě neobstály.

 

New Orleans - Cemetery No. 1

Kromě množství zážitků s muzikou tu na nás čeká i řada turistických atraktivit – např. všemi navštěvovaný hřbitov St. Louis Cemetery No. 1. Tady je totiž k vidění zcela originální způsob pohřbívání – do hrobek nad zemí, kde nebožtík není ohrožen podmáčeným podložím města, či hrobka „královny woodoo“ Marie Laveau. Woodoo má ve městě i své vlastní muzeum. Určitě nelze vynechat procházku po proslulé Bourbon Street, kde se každoročně v období masopustu koná karneval Mardi Gras. Pak pokračujeme k domu Williama Faulknera (Pirates Alley 624), kde obhlédneme v přízemí originální knihkupectví.

 

New Orleans - knihkupectví v domě Williama Faulknera

Mezi památkami dominuje katedrála St. Louis z roku 1794 a vedle ní tzv. Cabildo, původně radnice a nejvyšší soud, dnes část Státního muzea Louisiany.

Nu a co nelze v žádném případě vynechat – projížďku na „Mississippi river boat“ – charakteristickém kolesovém parníku, který nás za doprovodu jazzu proveze po rozlehlé hladině slavné řeky. Abychom jej nepřehlédli, už zdaleka nás zve několik skladeb, zahraných na parní píšťaly ze střechy nejvyšší paluby …

 

New Orleans - originální okruh městem

Foto: Míra Navara

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576814

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz