Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Leonardo DiCaprio ve filmu The Revenant Zmrtvýchvstání

Zeptalo se mě už pár přátel, co proti nim v redakci máme, že jim neposíláme editorialy. Zpozorněl jsem, když mi něco podobného řekl Mirek Černý, legendární průkopník české country, zasvěcený tvůrce countryových samplerů Supraphonu, rozhlasový tvůrce a obecně Balíček karet. Vážím si Mirka, a proto jsem zvážněl. Nelze ho nechat v nejistotě, a proto po čase zase píši editorial. Důvod pauzy je prostý – proti nikomu nic nemáme, nemáme to ani v povaze, jen práce máme hodně a naše cíle jsou velebné.

Mirek Černý odvysílal v Českém rozhlasu cyklus Country pohoda, v kterém s neobvyklým šarmem a chutí (to je cítit) popsal vznik a rozvoj americké hudby počátkem minulého století. A my se k němu v dalších čtyřech dílech Mistrem zasílaných vracíme. Najdete v dalších dnech v Music Open.

Sedmdesátiny Vladimíra Merty jsme vzpomněli textem Josefa Kobry Kučery, talentovaného novináře i kurátora, zakládajícího člena naší redakce. Je to právě rok, co prohrál boj o život, ale jako by tu stále s námi byl. Jen Salony kresleného humoru už asi nikdo nikdy nebude dělat. Kobra je připravoval snad čtyři desítky let.

Kobrovi zahrál na rozloučenou ve strašnickém krematoriu loni začátkem března Wabi Daněk Cohenovo úžasné Haleluja. Úžasný Wabi Daněk, skromný velikán, který překonal řadu handicapů i osudových příhod. Režisér Vlastimil Šimůnek s ním v minulých dnech natočil další 13. komnatu Wabiho Daňka, a my jsme byli na natáčení. Wabi podává velmi otevřenou výpověď a přiznává se k věcem, které překonal, i když o nich zpravidla nevěděli ani lidé z branže. Najdete v Music Open pod titulkem Kolik tajemství má Wabi Daněk?

Lilly Pavlak napsala další ze svých svrchovaně zasvěcených bluegrassových materiálů, a najdete je na našich stránkách ledva si je sami v redakci přečteme.

Marek Orko Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, také farář ve vinném kraji Lechovic na Znojemsku, v mládí spontánní tramp a obdivovatel Wabiho Ryvoly, s nímž se sešel jen jednou a krátce, o Wabim napsal nádherné řádky, datované k 27. únoru. Toho dne v roce 1995 trampský klasik zemřel. Najdete v Music Open v den smutného výročí pod titulkem Wabi Ryvola tohle nikdy nenapsal.

Náš severoamerický spolupracovník Jerry Pupál Vecka, používající už nějaký čas pseudonym Colorado Jerry, zpracoval životní příběh lovce a dobrodruha Hugha Glasse. Asi netušil, že ve stejnou dobu se stejným tématem zabývají také jiní tvůrci. Filmové drama The Revenant Zmrtvýchvstání v hlavní roli s Leonardem DiCapriem získal tři Zlaté glóby, mexický oscarový režisér Alejandro Gonzáles Iňárritu (mimo jiné Amores perros) v minulých dnech i Cenu Americké asociace režisérů. Revenant je horký kandidát nadcházejícího svátku filmových Oscarů. Zdá se, že Leonardo Wilhelm DiCaprio (doma mu říkáme Vilík) po pěti nominacích dosáhne konečně na Oscara. Text Jerryho z Colorada najdete pod titulkem Pirát, pawnee indián a traper Hugh Glass

Kdo by kdy řekl, že dokument o českých (a slovenských) trampech bude jednou soutěžit o českého Oscara. Kdo by kdy řekl, že takový snímek vůbec vznikne. Třináctidílná série České televize Zvláštní znamení touha byla vybrána mezi nejlepšími dokumenty uvedenými v loňském roce, a nominována na Českého lva.  Čtěte v Music Open.

Blíží se jaro, vyjeďte si také na čundr. Takoví pražští Paběrkové jezdí celou zimu, a jezdili by, i kdyby to v teplých zimách nebylo tak snadné. Seriál Zvláštní znamení je i o naději, o možném novém jaru československého trampingu. Teď uvidíme, co na to čeští filmoví akademici.

Mějte se moc krásně a čtěte Music Open!

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565615

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz