Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Ta dlouhá kolona aut sjížděla pomalu od Hradišťka do Štěchovic, přejela památný most a seřadila se na nábřeží levého břehu Vltavy. Tři mikrobusy s logem České televize, čtyři americké jeepy ze dvou různých válek, osobní auta mimopražských účinkujících. Z náplavky dole se zvedl statný rybář a školeným hlasem volal – „to jsou ti filmaři! Nenechají člověka v klidu!“ Tomáš Töpfer, herec a ředitel Vinohradského divadla.

Byl poslední den natáčení dokumentárního cyklu České televize Zvláštní znamení touha. Ta dlouhá kolona se přesouvala ze staroslavné osady Utah do Svatojánských proudů, jak místní pořád říkají, přestože Proudy už jsou dávno pod vodou. V jejich srdcích a písních nejsou. Tramping má už skoro sto let svou paměť, a v ní jsou uloženy věci, které mají pro trampy zvláštní význam.

Jeli jsme do slavné trampské hospody U Taterů  ve Svatojánských proudech. Vedl nás tam šerif T.O. Svatojánské proudy František Vytiska. Na poslední pomyslnou klapku rok a čtvrt trvajícího díla. Najdete na našich stránkách pod titulky Dokument ČT: poslední klapka na Svatojánských proudech a Poslední klapka – U Taterů. Bohatě ilustrováno.

Nositelka filmového Oscara Markéta Irglová bude křtít nové album. Celosvětové ho vydává prestižní americký label ANTI, v Čechách a na Slovensku Indies Happy Trail a Indies Scope. Více pod titulkem Markéta Irglová přichází s novým albem Muna

Pokud jste v prázdninové pohodě naše stránky dlouho nenavštívili, píšeme rovněž o přípravách zřejmě posledního 10. Světového potlachu, který bude podle všeho v roce 2018 znovu v Texasu. Proč poslední? Krajané stárnou a potlachy už nemá kdo připravovat. Nutno říct, že tuzemský tramping je na tom přece jen lépe.

Neuvěřitelných osmdesáti let se dožil recitátor a vysokoškolský pedagog Miroslav Kovářík. Poděkoval nám za blahopřání s tím, že se zrovna odkudsi vrátil, pak hraje v Malostranské besedě a pak zase někam jede na zájezd. Mirek Kovářík, muž zasloužilý, letitý, avšak stále chválabohu činorodý.

A pokud zabloudíte ještě dál na stránkách Music Open, podívejte se na text a video Nezvyklá role Gene Simmonse a strašidelných Kiss. Na neznámou polohu činnosti slavné glam-rockové kapely nás upozornil historik Jaroslav Čvančara, který v té době studoval v americkém státu Colorado poslední dny Buffalo Billa. Pokud vím, s bratrem Miroslavem připravují literární zpracování i televizní podobu příběhu tohoto výjimečného muže, který na konci života hrál v cirkusu sám sebe.

Mějte se krásně v tom nádherném čase vinobraní.  Moravský vinař ve starším avšak nezapomenutém kresleném vtipu Vladimíra Renčína říká –„ A tudy hnali Moravané praotce Čecha, když se pokusil s družinou vylézt na Pálavu“.

Krásné vinobraní, krásný podzim!

Foto: Jana Skotalová

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576528

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz