Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra


Básník a novinář píše z Indonésie. Z baru v Indonésii

Podařilo se vyjet. A kam jinam, než do Tramtárie. Už v tom slově jsou fanfáry. Je to svátek. Z kotrmelců a těžké hlavy se vyspíš a vylezeš v zemi, o které sis ani neodvážil pustit biják v hlavě.

Je první večer, březnový večer a sedíš s pivem a posloucháš v hospodě muziku. Hrají čtyři snědí kluci a jako na potvoru ten repertoár, který je i tvůj, tedy můj. Sting, Pink Floyd, Clapton, blues, na hospodskou kapelu nevídaně. A hrají a mají skoro pořád zavřené oči. 

Ty, co to nevíš: Když hraje muzikant se zavřenýma očima, nekouká na to, aby se líbil. Hraje do sebe a protože hraje pro sebe, je to něco, co má rád. A nešklebí se pro holky z první brázdy a nešlebí se pro porotu soutěže Největší z blbců. Hraje v hospodě, ale jako by lítal. Prali to do mě hlava nehlava a když dohráli poslední věc, dopil jsem pivo z flašky a v hlavě mi zněla ta poslední, Cata Stevense Father and Son jako v nekonečné smyčce.

Father:
It's not time to make a change. Just relax, take it easy.
You're still young, that's your faul
There's so much you have to know.

Find a girl, settle down, if you want you can marry.
Look at me, I am old, but I'm happy. (…)

Son: All the times that I cried, keeping all the things, I knew inside,
it's hard, but it's harder to ignore it.
If they were right, I'd agree, but it's them. They know not me. Now there's a way and I know / that I have to go away. 
I know I have to go...

Vím, že musím jít…

Muzikanti otevřeli oči a s pivem vyšli na ulici, aby hospoda neuletěla. Šel jsem taky, protože toho na mě bylo moc i na mě byla jako malý trenky. Potřeboval jsem prostor pro svou melancholii. A tropické nebe bylo vysoké a pro přemýšlení o sobě a mých třech synech tak akorát. První večer v Tramtárii a hned tak krásně.

A pak jsem seděl na terase pod měsícem jako jabko a loupal jsem si ho do klína. Tolik krásy zčista jasna. Seděl jsem a psal se zavřenýma očima...

Když hraje muzikant se zavřenýma očima, nekouká na to, aby se líbil...

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566401

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz