Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Adina Mandlová na fotografii z roku 1942

Mohla se superhvězda českého meziválečného černobílého filmu Adina Mandlová potkat před kamerou s nejvytrvalejším představitelem agenta 007 Rogerem Moorem, jehož bondovská série kulminovala v 80. letech minulého století? Mohla, vypátrala badatelka v tajemných zákoutích sítě neboli netu Jana Skotalová. Nejenže mohla, stalo se to v roce 1965 v mimořádně úspěšném britském televizním seriálu The Saint.

 V tomto díle si zahrál i zapomenutý český herec Jiří (George) Pravda, který před komunisty raději odešel do Velké Británie. Nedosti na tom – hrál i v Profesionálech z CI5, dokonce i s prvním Jamesem Bondem v podání Seana Conneryho ve filmu Thunderball. Dvojka České televize, není-li zrovna nějaká olympiáda, uvádí celý bondovský cyklus v sobotu večer. Dívám se na něj, patří k obecnému vzdělání, a když ve finále začne všechno vybuchovat a trvá to ještě dvacet minut, jdu si nalít skleničku merlotu. Uvědomil jsem si svědectví o posunu lidské pruderie – urostlý a přímočaře žen chtivý Sean Connery by byl dnes označen na chlupaté sexistické zvíře. O něco lépe by obstál salonně elegantní Roger Moore, nadaný jemným humorem, nechlupatý a nikdy zcela nesvlečený. Lépe se hodí do doby, kdy se mužové vyholují po celém těle, zpravidla včetně hlavy.

O setkání Mandlové a Moora připravujeme článek s pracovním názvem Adina a sir Roger. Možná se ale bude jmenovat úplně jinak, ten článek.

Z Yukonu píše Mývala Kennedy o bezmoci a smutku ze zimy v textu Čekání na jaro v Dawson City.  Je to zvláštní svědectví o osudu ženy, která miluje horko, která z Československa před léty emigrovala do severní Afriky, a dnes žije shodou okolností na jednom z nejmrazivějších míst planety.

Každý rok se v Brně vzpomíná na siláka, básníka a srandistu Frantu Kocourka. Tentokrát po čase přijel i herec Miroslav Donutil, který s podnikatelem a Kocourkovým asistentem Františkem Kocmanem tuto tradici před léty založil. Píšeme o tom pod titulkem Jak Franta Kocourek ohnul tyč, která nebyla. Setkání se konalo v legendárním klubu Šelepova No 1

Myslel jsem si, že zničení legendárního trampského pietního místa v campu Zlaté dno na Brdech způsobila prostá hloupost. Teď už si to tak úplně nemyslím. Rozhodně tento akt zmaru vyvolal velký ohlas zvláště mezi krajany v zahraničí. K ohlasům bychom se chtěli vrátit i s historickými fotografiemi, které nám do redakce přišly.  Mezitím se u Čapkových v obci Chouzavá na Brdech sešli zástupci trampů s vedením lesů hraběnky Colloredo-Mannsfeldové. Dospěli ke společnému postupu při obnově campu (více na www.trampský-zpravodaj.cz). Setkání uskutečnil slavný stavitel hudebních nástrojů Rosťa Čapek, mimochodem soused vedoucího lesní správy pana Kocoura. Hostitelkou byla Jarka Čapková, první dámská pětistrunná banjistka v Československu.

Mirek Černý je lepší literát, než byste si mysleli. Jeho literární texty jsou stejně krásné, jako jeho hlas. Připraveno máme čtvrté pokračování epopeje o vzniku a rozvoji hudebních žánrů ve Spojených státech na počátku 20. století, tentokrát pod názvem předem atraktivním – Americká proměna skotských vzbouřenců.

Honza Dobiáš sesbíral další díl Co v Táborovém ohni (Mladého světa) neshořelo, pracuje i na dalších tématech, z nichž jedno nepochybně bude tisková konference a následující koncert písničkáře Jana Buriana. Rovněž se chystá na velký rozhovor s Jiřím Tichotou, zakladatelem a vůdcem Spirituál kvintetu, který se po půlstoletí chystá ne snad ukončit, spíš omezit hudební kariéru. Klobouk dolů.

Bohumil Hrabal, muž svérázný, avšak geniální, muž, který se programově vzepřel danosti osudu ve vážně myšleném experimentu, a proto po absolutoriu právnické fakulty pracoval jako dělník, horník, skladník ve Sběrných surovinách (a zde všude nacházel motivy své literární práce), by se v těchto dnech dožil sta let. Zemřel před sedmnácti lety a pohřben je na vesnickém hřbitůvku v Hradišťku, pod které spadá chatařské Kersko. Na hrobě má plno plyšových a dřevěných kočiček, a já se tam za ním každé léto na chvíli zastavím. Usednu na obrubník, vytáhnu placatku, a připijeme si spolu.  Nejčastěji pijeme slivovici. Víc se můžete dočíst v textu Hrabalův obelisk na břehu Labe.

Víte, že existuje archeologie trampingu? Výzkum starých trampských míst vede na Západočeské univerzitě docent Pavel Vařeka, a my bychom se s ním a jeho studenty měli setkat v dalších dnech. Čemu se divíte, tramping je už stoletý, možná už je vysoký čas ho začít zkoumat… A myšlenky se mi zase vrací na Zlaté dno. Zkoumejte, dokud je co.

Dva dny jsme natáčeli v Krušných horách. Štáb České televize a vznikajícího dokumentárního cyklu Zvláštní znamení touha také vyjel nahoru na hřeben do Vejprt. Významový rozbor tohoto názvu dost dlouho bavil kameramana Karla Slacha. Vejprty jsou obec na hřebenu, na jehož druhé straně je odjakživa Německo, a pak v něm vznikla tzv. Německá demokratická republika. Most přes Hraniční potok byl zastavěn, a tak to bylo dalších třicet let.

Napadlo nás zobrazení dneška. Český tramp jde s báglem na zádech přes most k ceduli Bundes republik Deutschland, možná lehce mávne do kamery, a vstoupí do té země. Rozumíte – jen tak vstoupí do té země. Vstoupil jsem dvakrát, režisér Václav Křístek je pečlivý režisér. A pak, když jsme zase nastoupili do přenosáku, jeli jsme se ještě do Německa otočit, v Česku nebylo kde.

Užil jsem si to. Pořád jsem nezapomněl, jak jsme jezdívali na Pálavu a dívali se přes dráty do Rakouska. Stejná krajina, vinice, trochu nudná placka. Ale ten vítr od jihu, ten voněl svobodou.

Mějte se krásně a važte si věcí, které jsou!

 

 

.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537294

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz