Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Souhvězdí Jižní kříž

Je devadesát nebo sto let v perspektivě právě probíhajícího života dlouho? Je ten čas tak vzdálený, že těžko uvěříme, že na začátku dvacátých let minulého století poklesl prodej gramofonových desek v USA natolik, že přiměl vydavatele k cestám do neprozkoumaných oblastí?

Opravdu v té době gramofonová deska nejen existovala, ale byla už významnou složkou hudebního průmyslu? Neboť podle Mirka Černého se ještě v roce 1922 prodalo na milion (!) gramofonových nosičů, ale následující léta už byla výrazně horší. Ta cesta broadcasterů a vydavatelů dolů na americký Jih pak vedla k dalším objevům – na jaře 1920 nazpívala Mamie Smith Crazy blues, které zahájilo mimořádné žně černé hudby. Ta cesta pak vedla dál – k objevení lidového hraní na venkově, horalskému hillbilly, bílým bluesmanům, a to vše se stýkalo, slévalo a proplétalo až vlastně do současnosti.

Mirek Černý zpracoval historii vzniku a rozvoje hudebních žánrů v USA v rozsahu, jaký u nás dosud nebyl časopisecky ani knižně publikován. Podle všeho je to nejkomplexnější dílo, jaké v tomto žánru vzniklo nejen v České republice. Zřejmě ani v zahraničí nemá obdobu. Podle ukázek, které už připravujeme ke zveřejnění tvrdím, že ta práce je mimořádná. První část s názvem Tancovačka je jednou za čas, rádio hraje každý den uveřejníme ve čtvrtek 20. února, pokračování pak za týden.

O den později připomeneme 70. narozeniny Petra Ulrycha. Jeho (a Hančina) cesta vedla od bigbítu k populární scéně a koncertování se slavným big-bandem až ke ztotožnění s moravským folklórem. Byla to dlouhá a plodná cesta, dnes zajímající bohužel především fajnšmekry.

V pondělí 23. února oslaví 65. narozeniny Pavel Váně. Zakladatel (se Zdeňkem Klukou) legendárních rockových Progress Organization, rovněž kytarista významné bratislavské skupiny Collegium Musicum, první interpret protiválečného hitu Válka je vůl při dvouletém záskoku v brněnských Synkopách 61… Víte, co je na něm matoucí? Známe se možná od jeho dvaceti let, avšak Pavel zvaný Vanč vypadá pořád stejně. Možná se doma chodí za zástěnu dívat na temný obraz, kterému říká Doriane. Víte, co tento skvělý kytarista a zpěvák dělá dnes? Jezdí po světě a hraje s muzikanty v různých (často neobvyklých) místech planety. Napřed jim pošle notové materiály a zvukový záznam, a když to nastudují, Vanč přiletí a v tom kterém místě zeměkoule odehraje unikátní koncert. Nenudí se.

Hanka Hosnedlová už začátkem února vyrazila do Austrálie na 9. světový potlach. Chce navštívit také Nový Zéland a Tasmánii… O něco později vyrazil do Austrálie s videokamerou obětavý organizátor Mobilního trampského muzea Fred Jedlička. A zatímco cesty romantiků z celého světa vedou pod Jižní kříž, který má ostatně Austrálie ve znaku, štáb režiséra Václava Křístka vyráží v malém přenosáku do zasněžených Krušných hor.

 

Štáb České televize mapuje tramping na Plzeňsku. U nefalšovaného pracovního ohně v dobře ukrytém campu v lesích zleva režisér Václav Křístek, trampské osobnosti Bohumil Rὂhrich – Béďa Šedifka a Petr Náhlík – Vokoun, průvodce Fedor Skotal. Vpravo za kamerou Karel Slach. Souvislosti najdete v editorialu.

Zastavili jsme cestou na natáčení na polévku v západočeských Šťáhlavech. Do restaurace vstoupil mladý muž, ohlédl se ještě jednou na zaparkovaný přenosák, a pak se zeptal: „nechcete mě taky natočit? Já jsem totiž kuchař!“ V tom kvasu divných lidí, kteří na obrazovkách pořád něco vaří nebo někomu nadávají, zazněl střízlivý hlas asistentky režie Gábinky Schüllerové –„ Mně by se hodil zedník!“

Mějte se krásně a zkuste si třeba zase něco uvařit podle svého. Adresy případných zedníků předám Gábince osobně. Brzo na shledanou!

 

 

 Foto: Gabriela Schüllerová

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537375

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz