Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

 

Mirek Černý

Domlouvali jsme se s publicistou, textařem a spíkrem Mirkem Černým na televizní rozhovor. Logický návrh zněl, že půjdeme na pivo. Když máte málo času, nějak rychleji letí, ale tak je to i s penězi. Když pak Mirek dostal chřipku a termín natáčení se na nás řítil, poslal mi návrh toho, o čem by mluvil, e-mailem.

Text, který mi poslal, byl dlouhý, velmi zajímavý, a vůbec se netýkal trampingu, o němž jsme měli hovořit. Mirek je velmi inteligentní muž, a tohle bylo veledílo jeho kamarádky chytré horákyně. Běhal jsem s baťůžkem po kopcích kolem Jevan, lapal po dechu i po věcné souvislosti. Tak dobrý text přece nemůže být k ničemu, určitě k němu existuje klíč. Cítil jsem, že k tématu, o němž máme mluvit patří, jen ho na to téma napasovat.

Pak jsem v rozhlasovém studiu v pražském Karlíně navrhl režisérovi Vaškovi Křístkovi, že rozhovor natočíme tak, jak to Mirek napsal.  Vašek souhlasil, znal ten text dopředu. A ta chytrá horákyně byla znovu před mikrofonem skvělá.  I ten text je skvělý, přineseme vám ho s autorovým souhlasem v několika pokračováních. To první zveřejníme ve středu 18. prosince. Připomene jedno zapomenuté výročí– Před 110 lety vznikl filmový western.

První němý černobílý filmový snímek s touto tématikou vznikl v listopadu 1903, jmenoval se The Great Train Robbery (Velká vlaková loupež), je dlouhý deset minut a režíroval ho Edisonův spolupracovník Edwin S. Porter. Film se navzdory času zachoval, je dokonce zrestaurovaný, a v temných badatelských zákoutích ho objevila Jana Skotalová. Uvidíte ve středu. Pojďte jako do kina, kupte si popkorny, usedněte před počítač a rozklikněte Music Open. Můžete kdykoliv, vstup zdarma. Můžete vzít někoho sebou. Jak vzpomíná Josef Kobra Kučera, soukromé filmové projekce westernů u Jaroslava Čvančary na Žižkově působily na jeho přítelkyně jako afrodisiakum. Zkus to i s námi, Kobro!

Michal Prokop se loučí s Českou televizí i s legendárním pořadem Krásný ztráty na koncertním pódiu 19. prosince. Pozval si pozoruhodné hosty a vy se to dočtete v Music Open v pondělí 16. prosince. Lilly Pavlak zajela na německý koncert evropské šňůry slovensko-české (a taky vlastně trochu americké) kapely Fragment. Před třiceti lety ji založil banjista Poutníků Svaťa Kotas, když se odstěhoval z Brna do Bratislavy.

Neku.věj mi toho Gershwina! se jmenuje další ukázka z knihy Daniely Vackové o půlstoletí K.T.O. Mimochodem (to mi Dana nenapověděla) pro znalce by to byl dobrý vánoční dárek. Jiří moravský Brabec už před časem zavzpomínal na své Nejsmutnější Vánoce. Tehdy zemřel Jiří Šlitr. Vychází v pátek 20. prosince. A Honza Dobiáš napsal hezký a moudrý text vinoucí se k Vánocům i Novému roku. Jmenuje se Slepičí krok?  a měli byste ho na našich stránkách najít  ve čtvrtek 19. prosince.

A už jsou tu opravdu Vánoce. Mějte je klidné a krásné, zapomeňte na divné kroky jinochů z České národní banky i na další divné kroky, jimiž jsme obklopeni. Mercedes zase zkoušel obratnost svých vozů u překážky v podobě figuríny Václava Klause, ale tomu bych docela rozuměl, sám bych tam zajel.  Jsou Vánoce a Honza Dobiáš mi klade na srdce – mějte se krásně, máme vás rádi!

Jenže – nebyl by to Josef Kobra Kučera, aby mezi svátky nepřispěchal s historkou, která má jaksi daňkovský námět – S lahví rumu na kolejích. To už se dotýkáme Nového roku. Buďte v něm šťastní!                         

 

Foto: www.ceskatelevize.cz

    

     

      

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537056

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz