Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

John Starling, Emmylou Harris a Lilly Pavlak

Řekněme si, co přináší Music Open v tyto dny: Kolem smrti národního písničkáře Karla Hašlera v německém koncentráku se vytvořila nehezká legenda. Měl být za mrazu poléván esesáky studenou vodou, až zemřel. Až se proměnil v ledovou sochu. Pravděpodobně tento strašný osud postihl novináře Františka Kocourka, je připisován trampskému odbojáři Ladislavu Brožkovi – Brochesovi. Ale s Hašlerem tomu tak opravdu nebylo.

     Reportér, badatel a historik Stanislav Motl dokládá na výpovědích svědků okolnosti smrti herce a muzikanta, které jinak nebyly o nic méně strašné. Najdete na našich stránkách ve dvou pokračováních pod titulkem Poslední dny Karla Hašlera. Tato práce pochází z knihy Standy Motla Cesty za oponu času a my jsme ji přinesli 30. října v den úmrtí Karla Hašlera, a v den další. Mimochodem – strůjcem té legendy byl skvělý a národem milovaný český spisovatel. Jistě tak učinil v dobrém úmyslu.

     Lilly Pavlak odletěla na pravidelnou pracovní návštěvu Spojených států. Připomeňme si, že Lilka je Čechošvýcarka, naše redaktorka, velká osobnost světového bluegrassu. Ještě než se po měsíci vrátila domů do Švýcar, pokousal ji u moře nějaký strašný predátor a útočil na ni i další noci. Asi s ní cestoval v kufru, naposledy ho našla v noci v ložnici ve Švýcarsku na své tváři. Pavouk zvaný Černá vdova, nebo nějaký bratranec. Lilka tu hrůzu rozmáčkla, a když se ještě stále hýbala, spláchla to do záchodu. S pavouky se to nemá dělat, ale Lilka už byla tři týdny na antibiotikách a pokousání ji stále přibývala.

     Je to námět na filmový horror, v české kinematografii by se možná konečně objevil nosný motiv, avšak Music Open nechce být o hrůzách. Chce nebýt o hrůzách, v dnešních dnech je to snaha velmi cenná. Tedy – statečná Lilly Marlen, pokousána po celém těle, opatrně usedla na pokousaná místa a napsala první reportáž. Nazvala ji Seldom Scene znovu v Red Fox Inn. Je to ovšem českému nepokousanému čtenáři potřeba přeložit – Občasná scéna znovu v hospodě U červené lišky. Už tomu rozumíte?

     Vysvětlení se dozvíte ve skvělé nepokousané reportáži v dalších dnech. Seldom Scene je tak úžasná americká bluegrassová kapela, že když hráli před dávnými lety ve Švýcarsku a Lilka je viděla poprvé, zapomněla na svou averzi k mužům, vyškrábala se na pódium, a políbila frontmana Johna Duffyho na ústa. Dnes by ji určitě zastřelila ochranka, pokud by tedy nebyla českého prezidenta. Tentokrát se s nimi Lilka sešla na okraji Washingtonu na prominentním benefičním koncertu, a pozdravila se i s utajeným hostem – americkou hvězdou Emmylou Harris. Někdy se i pavouk musí sklonit před krásou hudby.

     Občas se zaobírám pocitem, že by vlastně stačilo čas od času napsat editorialy a v nich pojednat avízované články tak, že by avízované články už ani nemusely vyjít. Dokonce by možná ani nemusely být napsány. Bojím se, že jsem k tomu tentokrát učinil první krok. Takže dál:

     Hanka Hosnedlová připomíná blížící se koncert k 45. výročí založení skvělé českobudějovické folkové skupiny Minnesengři 14.listopadu v budějovickém kulturním domě Metropol. Honza Dobiáš zašel do Malostranské besedy na už čtyřicet let trvající Potlach, který uvádí Tony Linhart s Pacifikem. Tentokrát přijel loketský písničkář Vojta Kiďák Tomáško, který je stále milejší, a řekl bych, že i moudřejší. A poté provedl (Honza, ne Kiďák) rozhovor s Tony Linhartem. Začal otázkou, proč se mu říká Tony, když je Antonín.

    Jana Skotalová připravuje další rubriku Co přivál vítr, protože vítr nám toho z trampských campů navál opravdu hodně. Josef Kobra Kučera uvede v restauraci U sedmi konšelů na Starém městě pražském v úterý 5. listopadu 398. Salon Kobra (dříve Salony kresleného humoru), a v dušičkovém období v nich představí tvorbu zesnulých členů České unie karikaturistů – Stanislava Holého, Vladimíra Jiránka, Michala Hrdého, Jiřího Wintera-Neprakty, Jana Kristoforiho, Josefa Brožka a dalších. Je to zvláštní – s většinou jsem se znal a s některými dokonce jezdíval na čundry. Protože tramp není hloupej, ale o tom teď natáčíme TV seriál.

     Ve středu 6. listopadu večer proběhne v brněnském Semilassu další ročník jednodenního festivalu Volání větru. S Mikim Ryvolou bychom tam měli pokřtít nové CD Nekončící cesta s podtitulem Písně Wabiho Ryvoly. Album připravil Pavel Čiča Jelínek, vydal ho pořadatel festivalů a přehlídek (největší je festival Slunce ve Strážnici) dr. Pavel Kopřiva ve svém FT Records. A když jsme před několika dny natáčeli v legendárním rozhlasovém studiu v pražském Karlíně s legendárním Mirkem Černým, řekl nám mj., že tomuto albu bude věnovat další svůj pravidelný pořad v sobotu 9. listopadu na Dvojce Českého rozhlasu.

    Tak se mějte krásně a vyhýbejte se vdovám. Zvláště pokud mají několik párů noh.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519618

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz