Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Všechno začalo nevinně a bez zlých úmyslů. Po emigrantském trailu přešla skupina nových usedlíků. Stalo se, že kulhavá a unavená kravka nestačila tempu. Dočista se zatoulala a žalostně bučela. To by nebylo nic zvláštního, takových zatoulání už viděli Brulé indiáni dost. Jenže tentoktát byl tábor Siouxů hladový, a tak není divu, že dostal chuť na hovězí. Zasvištěl šíp z luku statečného bojovníka a nebohé zvíře vyhodilo kopyta. Hodovalo se a všichni byli náramně spokojení. Až na toho majitele úplně sežrané krávy.

No, a tato příhoda měla za následek bitvu. Spíš masakr, neboť druhý poručík Grattan s celou posádkou se do pevnosti Fort Laramie už nevrátil. Majitel, mormon, totiž požadoval potrestání viníka a nechtěl za způsobenou škodu obdržet peníze. Nechtěl ani dva koně. Trval na potrestání indiána a tak velitel pevnosti vyslal patrolu, která měla za úkol splnit požadavek majitele krávy. Poručík byl ctižádostivý a přestože táhl i děla, neuspěl. Měl odvahu, ale málo zkušeností.

Tenkrát se Grattan – před střetnutím s indiány – také zastavil u prosperujícího obchodu neboli u Traiding Post. Majitelem byl kupec James Bordeaux, který měl za ženu indiánku. Tenkrát, o ženy vůbec, byla velká nouze. A tak si chlapi moc nevybírali. Fakt je, že indiánky se v divočině uměly mrštněji a důsledněji pohybovat. Uměly se vypořádat s každým úkolem a odvedly dobrou práci.  A bílé ženy nebyly k mání.

Obchodník Bordeaux Grattana od akce zrazoval, ale marně. Samotná bitka s indiány netrvala dlouho. Během dvaceti minut leželi všichni mrtví a skalpování. Samotní válečníci se však dočista rozdováděli a táhli na pevnost. Úmysl byl jasný. Totální likvidace osazenstva pevnosti. Když táhli okolo obchodu, zazněly výhrůžky a návrhy na likvidaci jak krámu, tak i samotného Bordeauxe. Jenže náčelník Red Cloud zasáhl ve prospěch obchodníka. James Bordeaux zůstal naživu a mohl děkovat své ženě. Nicméně obchod byl totálně vyrabován. Kořalka do poslední kapky vycucnuta a do válečníků jako když do sršňů píchne. Nastala velká vřava, ale pevnost Fort Laramie nepadla. Ubránili se přesile indiánů.

A tak jsem se dočetl, kde ten „obchod“ je stále k vidění. Původní stavba je opatrována dobrovolníky – stal jsem se členem – a nachází se poblíž města Chadrón v severozápadní Nebrasce. Je tam i muzeum traperů a kůží a toho zálesáckého řemesla vůbec. Tak jsme si s Danou všechno prohlédli a pokecali se znalci. Posíláme několik snímků a vysvětlivek k tomu.

 

James Bordeaux

 

 Dana pred obchodem J. Bordeauxe

 

 Vnitřek krámu se zbožím. Vzadu je manželská ložnice

 

 Zboží, se kterým se obchodovalo

 

Sklípek pro zboží a potraviny

 

 Pohnutá historie dobývání západu

 

 

Muzeum v Chadron, Nebraska

 

 Lopatková paroloď Yellowstone

 

Lis na kůže

 

Dobové původní nože

 

 Bobr, po kterém se pídili lovci i indiáni

Pro Music Open napsal a fotil Pupál.

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537190

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz