Vzkazy

  • Roháčí jubilující

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Brigita Zítra má svátek Sabina

Vážení přátelé, máme rádi českou country hudbu, zvláště pak moderní country. Máme však důvodné obavy o její další vývoj.

Není tomu tak dávno, co české země byli v tomto žánru téměř velmocí. Dnes je situace téměř tristní. České kapely, které se pokoušejí o moderní country, můžeme spočítat již jenom na prstech. Nové kapely v podstatě nevznikají a vývoj hudební produkce se v tomto žánru téměř zastavil. Proč tomu tak je?

Příčin je dozajista několik, a je možné o nich vést širokou diskusi. Ale s kým jiným, než s nejvýznamnějším médiem, jakým bezesporu Country radio je!

Obracíme se na Vás jako na jednu z nadějí změn.   

Na rozdíl od slovenských, polských i německých posluchačů a interpretů, čeští mladí posluchači, zdůrazňujeme – mladí posluchači, country hudbu téměř neposlouchají, tím méně interpretují. To není nic nového, zainteresovaní a dramaturgové si jsou této skutečnosti jistě dobře vědomi. Prostě český interpret i posluchač spolu s písničkami zestárl.

Je to dobře? Víme, jak schopný dramaturg dokáže ovlivnit vkus posluchačů. Jistě, lze se rovněž jen alibisticky ohánět průzkumem oblíbenosti, často objektivně pochybným.

Jsme názoru, že vliv Vašeho rádia by mohl více posluchače seznamovat s novými směry české country a ne jen stále dokola omílat jen osvědčené staré country pecky či dokonce interprety, na hony vzdálené filosofii a ideám country stylu.

Nic proti různorodosti, nic proti klasice. Někteří z nás, i z našich přátel, jsou pravidelnými posluchači Country radia. Někteří mají rádio puštěný snad celý den. Nelze si tedy nevšimnout, jak málo prostoru a času věnujete novinkám v oblasti české country. Veškeré snahy českých interpretů, posunovat žánr směrem k současnosti tak vyznívají většinou do prázdna. 

Často u Vás slyšíme, že český posluchač současnou produkci americké, ale i české country prý poslouchat nechce! Lze se tudíž tázat: a není to také tím, že posluchač chce jen to, co je mu jako kafemlejnek stále dokola předkládáno? Nic jiného běžnému posluchači totiž nezbývá. Ale co na to nějaká osvěta a výchova nových posluchačů, zejména těch mladších?  Nebo už je to všem úplně jedno?

Nebude snad vytahováním, když konstatujeme, že Taxmeni patří k stálicím české country scény, máme za sebou stovky vystoupení v Čechách, na Moravě, ve Slezsku i v zahraničí. Zároveň patříme v této zemi k těm dnes již málo, kteří se alespoň trochu snaží překračovat poněkud zastydlé hranice. Spolu s nemnoha se snažíme razit komplikovanější cestu vlastní tvorbou, s pokud možno současnými, moderními aranžemi. Bohužel v tomto snažení stále narážíme na nepochopení, až někdy i tuhý odpor dramaturgie Country radia.

Uveďme příklad: za roky své existence jsme natočili 17 nosičů-samostatných titulů. K tomu můžeme připočíst desítky písniček na jednotlivých singlech, výběrech, společných projektech, atd. Bezmála tedy asi 200 skladeb.  Přitom posluchač Country radiu zná jen několik málo písniček, a to ještě natočených většinou jen do roku 1995. Od té doby na vše, co jsme vymysleli, vyprodukovali, slyšíme stále jednu odpověď: „skladby jsou „nevysílatelné“! Je tomu tak opravdu nebo máme co do činění se subjektivním názorem, jenž poškozuje nejen nás, ale ochuzuje především širokou obec posluchačů?

Nepovažujeme se za ty, kteří si myslí, že víme všechno nejlépe. O své pravdě jsme však v tomto případě hluboce přesvědčeni. Již proto, že kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom žádné koncerty, žádné posluchače. Ale zdůrazňujeme, nejde jen o nás. Přesvědčili jsme se, že problém se týká téměř všech našich současných kapel pokoušejících se o současné hudební prvky. Strkat hlavu do písku bychom neměli, a to i přesto, že někteří již propadli deziluzi. Náš názor je: máte výrazně osud české country ve svých rukou! Tedy Vás prosíme, abyste se alespoň nad výše uvedenými skutečnostmi zamysleli.

S přáním všeho dobrého za skupinu Taxmeni

Jaroslav Čvančara

Vráťa Vyskočil

Jindřich Vrbenský

Luděk Kodrle

Pavel Kaiser

Milan Krištof

Karel Mrkvička

 

 

Foto: archiv skupiny Taxmeni

Foto týdne

Jste náš host číslo

7537371

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz