Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Jmenovat se za minulého režimu Ztracená naděje a být k tomu ještě trampská osada, to nebyl dobrý nápad. Nicméně zvolená hovorová zkratka jména naší první trampské osady má i symbolický rozměr. Na Ztracenku se dostanete buď sítí lesních cest od Slap, nebo pěšky čtyři kilometry stoupající a padající lesní  pěšinou, po které se nikomu nechce. Ztracenka. Málokterá daleko mladší trampská nebo chatařská osada má tolik soukromí, jako právě ona. A na ztrácení nadějí už dávno zapomněli.

Ztracenka slavila 95. výročí a na malý rodinný potlach přijel i štáb České televize. O potlachu i natáčení nového dokumentárního seriálu se můžete dočíst v článku Seriál ČT: první klapka padla na Ztracence.

Vzpomínku na chodovskou kantýnskou Janu Nagyovou napsal tramp, publicista a badatel Frank Nykl, který v Chodosu po podepsání Charty 77 pracoval. Podle jeho svědectví byla pozdější pravá ruka praktikujícího katolíka a pravicového premiéra v té době horlivou komunistkou. No, kdo nebyl. Frankův text vyšel 28. června a doporučujeme ho vaší pozornosti.

Sledujeme festival Slunce ve Strážnici, největší moravský žánrový festival, jehož jsme mediálními partnery.  Lucy Nováková napsala (a snímky nafotila) o třetím ročníku roztomilého Folkaliště, setkání hudebníků v rodišti Gustava Mahlera. Dvacátého prvního července oslaví jubileum unikátní fotograf František Dostál. Jeho narozeniny připomeneme jednou z jeho slavných fotografií. Budeme referovat o významném festivalu Okolo Třeboně, Don Quijote de la Mancha oslaví v Lipnici své šedesátiny (17.-18. 7.), blíží se skvělé Prázdniny v Telči (26.7. – 11.8.), které po desítky let připravuje stále stejný jihlavský osvícenec Milan Kolář, bůhví proč zvaný Medvěd. Nyní už i s pomocí syna Vojtěcha, jinak vystudovaného novináře. Blíží se Rock for Churchill, prostě toto léto nám nadělilo tradiční smršť festivalů.

Rovněž začaly prázdniny a na internetovém serveru www.priznani.funsite.cz zavládla letní pohoda. Že ho neznáte? Studenti vysokých a nyní už i středních škol zde anonymně vyjadřují své názory na školu, studium, pedagogy, svět okolo.

Nás zaujal citát studenta Masarykovy univerzity v Brně: „ Nechápu to, ale občas když jdu do školy, dojdu do hospody“.

Krásné léto!

 

Foto František Dostál

Úvodní foto Stanislava Koucká Nodlová a Petr Navrátil Sen

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578536

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz