Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Toto video nám poslal badatel a muzikant Jaroslav Čvančara. Vzniklo po jeho letošní cestě po Spojených státech. Nese symbolický název – Freedom is not free. Svoboda není zadarmo.

Už mě nepřekvapuje, že svátek věnovaný jeden den v roce památce zemřelých znamená žně pro různé lapky a jiná individua, kteří chodí po hřbitovech a kradou kytky, věnce, sošky, vázičky atd. Co mě ale stále překvapuje je hyenismus vandalů, kteří chodí na hřbitovy nikoliv krást, ale ničit. Jednou to přece budou naše hroby, naše urny, naše památka. A do výrazu „ naše“ patří i ti, kteří se dnes na hřbitovech chovají hůř než …doplňte si sami.

Na mrtvé je lépe vzpomínat jiným způsobem. Třeba jako Fedor Skotal na Petra Haničince, Hanka Hosnedlová na kapelníka Minnesengrů  Pavla Anděla Pokorného apod. Vždyť to byli naši kamarádi.

Zítra najdete na našich stránkách méně řádek o velkém svátku hudby, jakým byl křest cédéčka Vladimíra Merty a Dobré úrody v kultovní Malostranské besedě. A zatímco naplněný sál Besedy pookřával při vědomí, jaké nádhery je to svědkem, na druhé straně Prahy – ve stodůlkovském Mlejně – mluvili do srdcí a duší svými písničkami  Miki Ryvola s Pavlem Zajícem a Jimem Drengubákem z budějovických Nezmarů. Jak to vypadalo vám nezatajíme – vždyť proto tam jel náš fotograf  František Heřman, souputník a dokumentarista mnoha důležitých událostí v tomto žánru. To bude ve čtvrtek.

Ve středu přineseme hejno řádek o muzice a muzikantech, které nám ze švýcarského Bülachu poslala Lilly Pavlak, ale nebudou o světovém dění v bluegrassu, které má Lilka zmáknuté obdivuhodně, nýbrž o nejstarším bluegrassovém festivalu na světě, který se koná u nás doma – o 40. Banjo Jamboree.

Pátek 16. listopadu oslaví  díky  Ivanu Doležalovi jubilanty z KTO a Ivan je také polovičkou tvůrčího tandemu, který  se ohlíží za historií Porty. V sobotu to bude na stránkách našeho portálu ročník 1977 v hanácké Olomouci, první ze tří ročníků, které se tam konaly.

Každý týden ve středu večer si fandové historie a zrychleného tepu jistě nenechávají ujít v České televizi Stanislava Motla a jeho cesty za oponu času. Pro ty, kteří vidět televizi nemohou, čas od času přinášíme některou ze Standových kauz. Ve středu 21. to bude příběh ztracené závěti Lídy Baarové, jak Standa připomíná, jediné opravdu evropské hvězdy českého původu.

O čtvrtku se víc dozvíte v portálu až příští týden, ale už teď zvěstuji, že padesátiletý Olympic bude křtít nádhernou knihu plnou obrázků, kterou napsal  Petr Janda a v břevnovské Panoramě bude u Rosti Čapka (to je syn Jana Krisťáka Čapka, trampské legendy, ale i zakladatele Schovanek, původně ovšem Krisťákových schovanek) slavit  Ivan Mládek své sedmdesátiny.

Pak už bude na řadě neděle a po ní najdete v našem portálu zase spoustu čtení a pozvánek a tipů a řádek o zážitcích. Třeba jaké bylo vzpomínání na legendární festivaly ve východočeských Svojšicích, které se uskutečnilo v Pardubicích v památný den 17. listopadu.

To už bude o editorialu přemýšlet  Fedor Skotal, řečený Ňuf, který vám už minule napsal to, na co já vždycky myslím: že vás máme rádi.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9520006

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz