Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Před nějakými pěti roky, když jsem dával dohromady knížku Hobo a jiná chasa, jsem se setkával s písemným materiálem a s fakty o indiánech. Převážně o prérijních indiánech v Coloradu, Wyomingu, Jižní Dakotě a Montaně.
Navštěvoval jsem muzea, pevnosti, Colorado Historical Society a obrovskou knihovnu v Denveru. Odebírám internetový občasník History Colorado a poštou nám chodí časopis Smithsonian. Není třeba podotýkat, že se jeden seznámí a poučí, co se americké indiánské historie týče.

Když jsem četl tvorbu od bílého autora, tak například událost označovaná Sand Creek byla popisovaná jako bitva. Naopak, když byl autorem indián, jednoznačně popisoval události u Sand Creek jako masakr. Tento stejný rozdíl názorů se objevuje v popisu bitvy u Little Big Hornu. Pro bílé autory to byl masakr, pro indiány to byla vítězná bitva.

Bitva se odehrála u řeky Little Big Horn, ale indiáni označují událost jako bitvu u Greasy Grass – Mastné trávy. Samotný název vytváří domněnku, že tráva byla po bitvě mastná od krve. Není tomu tak. Greasy Grass je malý potok, který se vlévá do řeky Little Big Horn. (Tvrdí Wooden Leg – Dřevěná noha.)

V neposlední řadě je tady u nás znalec indiánské historie a majitel antikvariátu vydavatel Jesse. K němu chodím, když potřebuji poradit a vůbec ovlažím ho přátelským pokecem.

Projeli jsme s Danou Wyoming, Montanu, Jižní Dakotu a Colorado. Viděli muzeum Bufallo Billa, projeli samotné úžasné pohoří Little Big Horne Mountains a uctili indiánské posvátné místo Medicine Wheel. Zastavili jsme v pevnosti Laramie, Fort Kearney a Fort Fetterman, projeli Black Hills v Jižní Dakotě. Sklonili jsme hlavy u Custerova památníku v Montaně a u příležitosti návštěvy pevnosti Old Bent’s Fort viděli památník bitvy či masakru u Sand Creek.

Fotil jsem a dělal důležité záznamy. Co jsem nezaznamenal, to jsem si ověřil v indiánské literatuře faktu a v ústním podání. Za účelem oživení starých a slavných westernových tradic se konají v pevnostech slavnosti. Když se ptáš, mnoho se dozvíš. A všichni rádi poradí.

První díl najdete na našich stránkách zítra, pozn. red.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9574506

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz