Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav


Já budu tenhle týden stanovat ve slovenských Roháčích s kamarády, se kterými jsem tam jezdil ještě když měli málo roků a říkalo se jim „děti Mladé fronty“, protože jejich otcové nebo mámy pracovali buď v nakladatelství MF nebo v deníku MF nebo v nějakých jiných dětských časopisech. Ale už když píši tyhle řádky se těším, že v Račkově dolině bude šance  aspoň někdy večer nebo v noci se  podívat na kousek olympiády, která mezitím začala v Londýně. Protože marná sláva – olympiáda je svátek. A i ti, kteří sportu neholdují nebo se na něj ani nekoukají, by se kouknout měli, protože mají šanci uvidět věci, které pak zase čtyři roky neuvidí.

Music Open se ovšem blíží také ke svátku, jakým bude miliontý člobrda, který si rozklikne náš portál (a to nebudeme na internetu ani dva roky), a tak vězte, co v něm bude  v tomto prvním olympijském týdnu:

V pondělí si zase začtete, protože naše švýcarská kolegyně Lilka Pavlak (původem z Brna) byla v Thunu na bluegrassovém festivalu a jestli někdo téhle muzice rozumí a ještě o ní umí krásně psát – je to Lilka. A Arthur, to jsou ty charakteristické kresbičky ze života, kterými se nám připomíná jejich autor Radovan Rakus a nechává nás současně se radovat a současně přemýšlet, jestli to náhodou nenakreslil zrovna o nás. V Londýně si to basketbalistky rozdají s Turkyněmi, budeme držet palce skifařům Ondrovi Synkovi a Mirce Knapkové, samozřejmě tenistům a tenistkám – jenže olympiáda je taková, že fandit je třeba všem, hlavně našim.

V úterý to budou taky řádky, psané ženskou rukou, tentokrát ovšem o chlapovi, protože Jihočeška Hanka Hosnedlová si vzala na paškál Marko Čermáka a napsala s nim rozhovor, který je mimochodem s jedním ze dvou jediných českých držitelů ocenění nashvillské Mezinárodní bluegrasové asociace.V Londýně si to rozdají gymnastky USA a Číny a my budeme vzpomínat, že v roce 1948 přivezlo z Londýna jednu ze zlatých medailí i naše ženské  gymnastické družstvo.

Středu věnujeme Portě – tentokrát roku 1975, kdy finále viděla a slyšela Třebíč a Ivan Doležal pokračuje v seriálu, který si tento historicky nepřekonaný festivalový fenomen zasluhuje. V Londýně rychle plavou plavci, kteří v tomto týdnu dělají předskokany atletům a my zase budeme držet palce veslařům, střelcům, tenistům a těšit se, kdo z našich ještě navíc překvapí.

Ve čtvrtek 2. srpna si připomeneme, že to bude 5O let, co tenhle svět opustila Marilyn Monroe. Zdá se to neuvěřitelné, protože její fotografie se stále objevují. Fedor Skotal sice mluví o „božské Marilyn“, ale určitě vám sdělí, že se vlastně jmenovala úplně jinak. A v Londýně bude na startu ( to doufám!) finále své šesté olympiády Štěpánka Hilgertová.Ať dopadne jakkoliv, je to víc než úctyhodný výkon !

Pátek bude znovu patřit cestopisu Hanky Hosnedlové, na který se jistě těšíte, zatímco my si klademe záludnou otázku, zda mezitím Hanka už necestuje někde jinde…U českých trampek člověk nikdy neví. Četli jste její povídání s Mývalou, která se z Moravy odstěhovala  na Aljašku…? V Londýně pojede doufejme Ondra Synek finále, na wimbledonské trávě si to rozdají v semifinále tenistky a naše basketbalistky změří síly s týmem USA.

V sobotu uvidíme, Co přivál váítr z trampských luhů a hájů. Hromadí se nám toho hodně,už to volá po vypuštění. V Londýně bude ženské wimbledonské finále, zrovna tak by ráda bojovala o medali Mirka Knapková na skifu a fandové fenomenálního plavce Michaela Phelpse ho uvidí plavat asi poslední olympijský závod.

V neděli poběží  nejrychlejší atleti planety – ano, myslím Usaina Bolta,ale bude jich víc. Ale jestli vám mohu něco doporučit – a vy víte už od minule, že vás mám rád – dejte si před olympiádou editorial našeho šéfredaktora. A budete chytřejší než rádio!


Foto týdne

Jste náš host číslo

9564009

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz