Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána


No co vám budu povidat, ráno druhou sobotu v červenci dvanáctýho roku novýho století mi zazvonil v kapse telefon. Volal muj kámoš Venca Jiroušek, majitel káry Singer ročník 1918 a ptal se mně, jestli má eště jezdit do Rataj nad Sázavou, páč mu auťák jede tak na půl válce. A je u Kostelce nad Černejma lesama. Tak trochu ze srandy mu povidám no fakt to zkus přijet, Singrovka z vosumnáctýho tu eště nebyla. A vzpoměl sem si na mýho dědka, ratajskýho mistra krejčovskýho. Ten měl několik Singrovek, ale na šití. Na rozdíl od Singrovky Jirouškovy.

Na telefonát sem zapomněl, starosta městyse Luboš Kubát vodstartoval první kolo, pak byl vejlet cestou necestou, za což sem nebyl zrovna pochválenej. Marný byly moje argumenty, že jezdíme po silnicích, kerý v okolí Rataj zůstaly z 30. let a tedy na ně sou ty káry zvyklý.


Eště před tim spad muj kámoš z dětství Karel Najmannů ze svý dvěapůle, skočil do auta, nízkým letem vodjel do Motola na šití levý ruky a zpátky, a ještě vodjel vobě kola. No lepší než Frajer Luke.

Vodpoledne se stavil se svejma Pragovkama Nikola Genov, mistr hrobník to Uhlířskojanovický s působností i na Ratajích. Pozdravil sem ho a trochu sem ztuhnul. Povídá mi totiž: „jé dobrej den, pane Kmínku, jako bych to viděl, maminku sem vez v jednadevadesátym z Prahy a tatínka ve dvatisícedva taky z Prahy! To ty rakve už budou rozpadlý.“ Ale bacha, já sem ho vod pohřbu táty neviděl! A von si prohlídnul zkušenym zrakem všecky vostatní a vodjel. Scéna jak z Limonádového Joa, no vidět to ten Forman, máme další skvělej velkofilm

Ale to už za deště vodjeli i druhý kolo všicky účastníci, kerejch bylo třiadvacet. Až na jednoho, tomu Rataják a já nějak nepadli do voka a vodjel zhrzenej a uraženej. Ani sem se mu nevomluvil, neb jsem o jeho vodjezdu nevěděl. Vomlouvám se teda dodatečně, nerad a nemenuju. Pardón a buďte vesel!


A pak se to stalo. Do cíle, ale z vopačnýho směru, dorazila Singrovka. To už padaly první kapky a já sem fakt myslel, že se mi to zdá. Na ranní telefonát sem totiž dávno zapomněl. Pucoval sem si voči, ale fakt! Tak na půl válce přijela i s posádkou, kerou tvořili ten muj kámo Jiroušek a krásná kočka, voba dobově voblečený. A že jedou aspoň pozdravit. Vodfrčeli do depa. To bylo asi v půli kopce, vodfrčeli teda dolu. Začlo vyhlášení vítězů, předání diplomů a ten chlápek vod Singrovky s dalšim chlápkem vod Minora neslyšeli a neviděli, páč byli do půl těla zalezlí do toho závodního Singra. Pak se vozval povel „natoč to, vole“, Singrovka zaburácela a jela jako zamlada. Šťastná posádka s tim Jirouškem za volantem a s krásnou kočkou vedle něj za vobrovskýho potlesku spoluzávodníků předvedla, co auťák skoro sto let starej umí a vodjeli někam směr Kostelec nebo Praha. Tomu řikám sportsmann!


Tak takovej byl Rataják 2012. A teďkonc dávejte bacha! Von taky měl svý vítěze! Na třetím místě skončil Pavel Bacílek se Škodovkou Feldou z roku jednašedesát, a teď to příde! Druhá byla ňáká Jana Nováková, no na tu všichni čuměli co to bylo za kóču - s Fiatkou 500 z jednasedumdesátýho a eště víc bacha!!! První skončila další krásná baba, pani Blanka Veverková s MGC z vosumašedesátýho. A proč tolikrát bacha? Páč to byly zdatný řidičky, pak byly mladší než jejich káry, a na stejnejch místech skončily i loni! No tomu řikám frajeřina! A jak dopadli vostatní? Ty všichni vobsadili čestný 4. místo. Z třiadvaceti. To docela de, ne? I takovej byl Rataják 2012.

A pak se setmělo a zvukař měl postavenej svůj aparát a začali se trousit klucí na večerní hraní. Nejdřív kapela, která si příznačně říká E.T.C., a pak sám velkej Vláďa Mišíků, senzační kousek, skvělej zpěvák a stejně skvělej muzikant a básník. A víte, co se vo něm povidá? Že předehru k náramný skladbě Sluneční hrob střelil aniž by vo tom věděl ňákýmu Majklovi Džeksnovi ze Států. Sakra, prej z toho nic nemá! Ten Mišík! Co teda dělaj ty vochraný svazy, nebo jak si řikaj? Ale večrní koncert byl skvělej, skoro dopůlnoci a pak sme s divákama čekali do prvního vlaku, kerej jede v půl pátý ráno, ale to už sem vám psal.

No co vám teda budu povidat…

Foto: Otýlie Diatková

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520474

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz