Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav


Start tradičního cyklistického závodu v rámci festivalu Okolo Třeboně. V pruhovaných trikotech asi poznáte (zleva) Nezmary Zajíce a Drengubáka, permanentní vítěze soutěže

Léto je v plném proudu, což se pozná i podle toho, že naši meteorologové předvídají ochlazení a zatímco v novinách čteme, že ve světě jsou nějaké nadbytečné zásoby potravin, které by měly i u nás znamenat snížení cen- v televizních zprávách hovoří naši zemědělci, že kvůli strašným mrazům v zimě a následnému suchu bude úroda asi mizerná a přinese další zdražení, zejména základních potravin. Někteří, co jsou od gastronomického fochu, si nechávají zadní vrátka prohlášením, že jak to bude vypadat s úrodou poznáme, až se sklidí. Takže nám nezbude, než si říci – uvidíme!


Žně ale nevypukají jen na polích, protože léto jsou i žně hudebních festivalů. Některé stálice trvají, jiné (třeba folková Zahrada) mají pauzu, další se o to rozrůstají a přibývá hlavně těch menších, domácích, kamarádských a taky – proč bychom si to neřekli – lacinějších.

V našem portálu bychom vám rádi přinesli něco letního čtení, i když to třeba nebude o festivalu, který se pořádal nebo pořádá zrovna u vás.

V pondělí 15. července se dozvíte, kdo to byl František Vlček. Už z toho minulého času je jasné, že nejde o současného písničkáře, nýbrž o o člověka, který významně poznamenal historii našeho filmu a v ratajském Pivovárku by si měli udělat pěkně tlustou kulturní čárku. Vždyť František Vlček se podepsal na Fantomu Morrisvillu, Chalupářích, Plaveckém mariáši, Pytlákově schovance, Dovolené s Andělem i Andělu na horách atd. A protože je pondělí, nebudou chybět ani kresby našeho Arthura.

V úterý najdete článek  o muži zaslouženě slavného jména Satchmo – tedy Lousi Armstrongovi. Někdejší člen Hoboes Míra Navara vzpomíná na koncert, který se Satchmem na podiu viděla a slyšela pražská Lucerna. Byl jsem tam tenkrát taky a nikdy nezapomenu, jak si diváci ve vyprodaném sále bezděky přitahovali ( tehdy jen dřevěné) židličky směrem k podiu, abybyli Hello, Dolly co nejblíže…

Středa vám poskytne další jméno, co máme rádi – Ivan Mládek.  Určitě víte, že tenhle renesanční umělec kromě muziky, písniček, obrácené perspektivy a řady dalších pozoruhodných obrázků (o televizi ani nemluvě) napsal spoustu moc pěkných textů v řeči nevázané, obsahujících spoustu nevázaných i myšlenek. Fedor Skotal jich pár sebral, aby vám zpříjemnil léto a myslím,že se mu to povedlo. Samozřejmě, když ještě navíc dáte

pozor při koupání, abyste se neutopili.

Čtvrtek už nějaký pátek věnujeme historii Porty, protože to je také jméno, které zaslouženě vstoupilo do historie, třebaže jsou lidé (a nikdo jim to nezazlívá, pokud neřídí kulturu), kterým to slovo nic neříká. Tak jen připomenu, že vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem a že se tomu kaňonu s Labem na dně říká Porta Bohemica, Brána Čech  - aby si mohli zakývat hlavami i ti, kteří se starají víc o geografii než o muzikologii.

Pátek patří trampské tématice, taky proto, když někde mluvím o Music Open, říkám, že je to takový muzikantsko-trampsko-společenský portál. Dvě rubriky už jistě znáte, protože se v nich píše o trampingu dnes (Co přivál vítr) a před lety, abyste si mohli vzpomenout , připomenout nebo načerpat inspiraci (Co v Táborovém ohni neshořelo).

Sobota patří také vandru, ale  jinému a jinam: v druhém pokračování si počtete, jak se Hanka Hosnedlová vydala na Blízký východ. Pokud si vzpomenete, jak Hanka líčila své putování po Jižní Americe nebo při světovém trampském potlachu v Americe Severní, smeknete – stejně jako já – jakoukoliv pokrývku hlavy před touto cestovatelkou, novinářkou a spisovatelkou, která nejenže cestuje, ale i moc dobře vidí. A nejenže vidí, ale i moc dobře píše.

Nu, a pak už přijde neděle, do které náš šéfredaktor Fedor zvaný Ňuf  napíše další editorial, kterému říká láskyplně edouš, protože ho má rád nejmíň tak, jako já vás.


No a sotvaže Honza dopsal tento talentovaný text, začaly přicházett do redakční pošty další aktuální materiály – zpráva o velikém a krásném festivalu Okolo Třeboně, o tom, že letošní 30. Prázdniny v Telči proběhnou ještě před koncem světa, Marko Čermák po návratu z vody dokončil korektury velkého rozhovoru, který s ním dělala Hanka Hosnedlová… Něco necháme na další týden, něco nám vytlačí něco jiného, možná roztomilý text Ivana Mládka… Uvidíme, Ivanovo dílo je nesmrtelné a nadčasové, čas mu neuškodí
(fsk)

Foto: J Škrabánková

Foto týdne

Jste náš host číslo

9580526

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz