Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Fotograf Oleg Homola

Jsme mediálním partnerem ojedinělého projektu United Islands, při kterém se každý rok na tři dny na konci týdne rozlije hudba po pražských ostrovech. Bude to poznat podle mnohosti materiálů, které této přehlídce věnujeme. Duchaplný redakční tým vymyslel zajímavou strategii – Josef Kobra Kučera bude vysedávat v kavárnách a restaurantech pro V.I.P a tam nasávat atmosféru. Fotoreportéři František Heřman a Otýlie Diatková budou obíhat a dokumentovat množství kapel na množině scén. Pak to dají dohromady. Moc se na to těším.

V těchto dnech se na našich stránkách potkávají zrovna dva festivaly: doznívá Mezinárodní festival Porta. Nejen že Portu máme desítky let rádi a léta jsme ji také tvořili, nejméně polovina redakce patří mezi čestné hosty festivalu. Zbytek pak pracuje v redakci festivalového zpravodaje Portýr, jehož jsme byli prvními tvůrci, nebo usedá v porotách. A pak se nám ty dva festivalové fenomény potkají v jednom termínu.

Nicméně příští týden na našich stránkách ještě naleznete studii Nezmara Pavla Zajíce o tom, proč je třeba slavit Vánoce už další víkend zrovna v Třeboni, odloženou reportáž Lilly Pavlak o pražském koncertu respektovaného stavitele hudebních nástrojů Rosti Čapka Mistři kytary, pozvánku na festival dr. Pavla Kopřivy Slunce v moravské Strážnici. Pavel tam vrátil festival hned poté, co Strážnici kvůli nějakému nedorozumění opustil Michael Jupp Konečný a odešel do Náměště na Hané.

Vokounův kalendář pozoruhodných lidí najdete v pátek. A potom Editorial No 27 Honzy Dobiáše. Určitě víte, co vám také napíše. Nevíte? No – Honza vás má rád. My ovšem také.

Aniž si to možná v tuto chvíli uvědomujete, začínají prázdniny. Začínají tradičními svátky na začátku července. Vyráželi jsme v tuto dobu s Honzou Vyčítalem, Plivníkem, Markem Setíkovským, Radkem Rakusem a dalšími na západočeskou říčku Střelu. Ve stejný čas ovšem vyrazí statisíce Čechů také někam, a starosti a četbu Music Open zavřou do šuplíků. Začínají prázdniny, a my jim přizpůsobíme mnohost našich článků, abychom laskavé čtenáře těmi články nezahltili. Ostatně, něco vám o tom poví i Honza Dobiáš za týden.

Chodíváme někdy hrát na Chaťák, je to seskupení chat a malé restaurace s terasou v lese u Jevan. Přišel vydavatel Hynek s kontrabasem, Bohouš, co hraje na foukačky, pivo čepoval a pak si taky zahrál Cibulák, Dan Hůlka přišel s kytarou a s Kačenkou (hádejte, bulváři, co jste mu v patách, kdo je Kačenka), na kole přijel uznávaný fotograf Oleg Homola, jehož dva synové tvoří základ Wohnoutů a ten, co má dítě s Darinkou, hrává s panem otcem, Borůvkou a šikovným basákem jako Los Homolos, s kytarou taky přijel starosta sousedních Voděrad a pak se nahrnuli muzikanti z kapely, která se jmenuje Dvěstě gramů se zpěvačkou Kikinou, a do toho burácela noční bouřka.

Je krásné zahrát si tu muziku, co se jí věnujeme celý život, a vypustit ji do bouřkových mraků. Přijďte taky někdy na Chaťák. Nebo někam jinam. Protože hudba je lék, jak před léty usoudil pan režisér Pepíček Plšek a dodal k tomu ještě tu druhou část, která léta zdobila festival Porta.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577671

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz