Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Time Switch se představí v sobotu na Střeleckém ostrově v rámci United Islands České spořitelny

Devátý ročník soutěžního Notování skončil, Cimbura oslavil šedesátku se spoustou výborných muzikantů, chystá se potlach Stráníků na Kalku i Folková růže v Jindřichově Hradci, hrálo se na Jablonském Medvídku, chystá se krásný potlach v Herálci, tradiční festival s muzikou, Cimrmany i cyklistikou Okolo Třeboně a spousta nádherného hraní na řadě dalších míst, ale především taky skončila ústecká mezinárodní Porta a chystá se české vyvrcholení v Řevnicích u Prahy.

Je to tak – sezóna začala a i když bude smutné ticho místo Zahrady v Náměšti na Hané – budou znít kytary a mnohé a mnohé jiné instrumenty nad českou a moravskou kotlinou krize nekrize. Jak to tak vypadá, pořád je v hudbě život Čechů, akorát trochu ubývá velkých akcí a zato přibývá těch jen zdánlivě menších. A to je dobře.

V pondělí se poprvé vrátíme do Ústí, protože letošní Porta začala velmi zvláštním koncertem, a to proto, že dramaturg koncertu, který měl být oslavou jeho osmdesátin, na nějž si vybral kdo by měl – a co – zpívat, se toho koncertu nedožil. Ano, píši o Kapitánu Kidovi, který už 14.června v ústeckém Domě kultury nemohl být, ale z historie naší hudby a kultury vůbec – vždyť byl také velmi dobrým a úspěšným spisovatelem – ho nevygumuje nikdo.

Aspoň doufám – vždyť žijeme v zemi, kde se škrtala nebo gumovala jména zasloužilých rodáků, ať už nás proslavili zpěvem, hokejem, lékařským umem nebo čímkoliv jiným. A třeba jen způsob, jakým Kapitán Kid umně zacházel s naším rodným jazykem – o tom by asi měly děti číst ve školních učebnicích, protože by se nejen poučily, ale i pobavily. V pondělí tedy přineseme řádky a fotografie ze zahajovacího koncertu letošní ústecké mezinárodní Porty a přidáme jednu ilustraci, která nebude fotografická, ale připomene Kidovy texty: písnička Žádám je jednou z těch perel, kterých Kapitán Kid navlékl několik náhrdelníků.

Také úterý potěší především pamětníky a těm mladším dokáže, že i jejich předchůdci to mysleli s vyzněním písniček setsakramentsky vážně, i když ta písnička třeba byla srandovní. Mirek Černý, který toho pro country v naší zemi udělal taky kopec, si pořád nedá pokoj a těší znovu a znovu. Tentokrát se v úterý dočtete, proč o prázdninových sobotách poslouchat rádio a písničky.

Ve středu se začíná připravovat skoro v celé Praze obrovský festival United Islands. To ještě našemu bigbítovému fanouškovi Františku Heřmanovi bude relativně hej, ale potom v něm čím dál víc budou chytat fotografické saze a nebude vědět, kam dřív skočit.

Ve čtvrtek se zase vrátíme do Ústí nad Labem a nad Portou se zamyslí náš šéfredaktor Fedor Skotal, zatímco (my jí říkáme švýcarská Brňačka) Lilly Pavlak vám v pátek poreferuje, jaký byl koncert Mistrů akustické kytary, který znovu připravil famózní stavitel hudebních nástrojů Rosťa Čapek. Tentokrát ani ve Švýcarsku, ani v Německu, ani za mořem, dokonce ani ne v Brně – ale v hotelu Pyramida na pražském Břevnově. A František vydá počet ze svých prvních zážitků na festivalu United Islands, což v překladu (pro ty, co se zabývají jinými jazyky, než je angličtina) znamená Spojené ostrovy.

Sobota přinese další várku našeho zpravodaje Františka ze všech možných podií na ostrovech a nejen tam a kamarádům trampům zase věnujeme rubriku Co přivál vítr.

Po sobotě je neděle, po 23. červnu , kdy se bude hrát na mnoha místech naší republiky, přijde 24. červen a v Music Open se dočtete – vy, co je máme rádi – jaký bude další týden.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577847

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz