Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Zdravotní problémy, způsobující mimo jiné třas rukou, donutily Eddieho Adcocka v roce 2008 podstoupit operaci mozku, která byla provedena pouze za lokálního umrtvení. Během operace hrál na banjo tak, aby lékaři přesně věděli, zda chirurgický zásah je účinný a v pořádku.

Čtyřiasedmdesátiletý Eddie Adcock je legendární americký banjista, který v průběhu své dlouhé kariéry leccos vykonal pro vývoj bluegrassu - především ho vnášením impulzů z jiných žánrů přiblížil široké veřejnosti. Dnes hraje se svou ženou Marthou a kontrabasistou Tomem Grayem. Toto video nám zaslala pracovitá držitelka vysokého ocenění nashvillské IBMA Lilly Pavlak, připravující tomuto triu evropské turné. Dozvíme se o něm víc, Lilka nám o něm napíše. Vítejte v průvodci příštím týdnem.

Jak říká naše fotografie týdne, před 45 lety vznikl festival Porta a ve čtvrtek začíná v domovském městě festivalu, v Ústí nad Labem, další ročník Mezinárodního festivalu Porta. S trochou pýchy uvádím, že keramická porta, kterou Jana vyfotila na pozadí mé pracovny, je moje. O ústecké Portě vás budeme informovat ve středu a pak ještě příští týden. Honza Dobiáš a František Heřman speciálně zajíždějí na úvodní Potlach s Kapitánem Kidem, který si Kid ke svým osmdesátinám sám připravoval, ale už se ho nedožil.

Příští týden zahájí reportáž Honzy Dobiáše z finále záslužné soutěže Notování. Rataj Ota Kmínek nám napsal, jak v jeho milovaném středověkém městě nad Sázavou, kde sídlil třeba Jan Ptáček z Pirkštejna (ten hrad dosud stojí Otovi pod okny), jak tedy do Ratají zajel hubený muž s kytarou, nápadně podobný herci pražské Ypsilonky. Nejdete rovněž v pondělí.

Potřetí zmiňovaný Honza Dobiáš našel v archívním Mladém světě z roku 1977 článek Petra Veselého o Oskaru Petrovi. Oskar stál na začátku slibné kariéry a zřejmě ještě málo tušil o své příští emigraci.

Josef Kobra Kučera se pravděpodobně rovněž odebere do Ústí jako čestný host festivalu Porta, pro který v minulosti mnoho vykonal. Také zřejmě napíše jeden ze svých chytrých sloupků. A protože začíná Mezinárodní Porta, kterou máme rádi, o které dostáváme informace a proto o ni píšeme, přineseme souhrn těchto informací ve středu, ale to už jsme vám slíbili.

Je to týden Porty. Novinář, spisovatel a jeden ze šéfredaktorů Portýra Jan Krůta připravil do své knihy Klec na slavíky velký rozhovor s dr. Jiřím Tichotou, mj. letitým moudrým předsedou porot na Portě. K rozhovoru se vracíme druhou závěrečnou částí. Jirka v ní vzpomíná na podivnosti té minulé doby, na kterou – zdá se - jsme příliš rádi zapomněli. Víte, jak Spirituál kvintet bojoval za své písničky? Jejich české verze často nebyly překlady, texty byly šité na tehdejší dobu v Československu. Cenzorům do jisté doby stačilo, že jsou to písně utlačovaných černošských proletářů, major Terazky by řekl černošských soudruhů. Jenže pak ti naši soudruzi už začínali mít podezření a chtěli anglické originály. Takže vzdělaní členové Spirituál kvintetu překládali do angličtiny své české texty, které mnohdy s originály moc společného neměly. Dočtete se ve čtvrtek.

Publicista, muzikant a dobrodruh Jerry Pupál Vecka i se svou věrnou ženou Danou zajeli za americkými skauty v coloradském městě La Junta. Dočtete se v pátek. Tentýž den také najdete na našich stránkách poučné reminiscence Co v Táborovém ohni (Mladého světa) neshořelo. V sobotu následuje Vokounovo intelektuálsky trampské kalendárium a povídka Australana Dala Stivense.

Mějte se krásně, máme vás rádi. Za týden vás o tom znovu přesvědčí Honza Dobiáš.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9572016

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz