Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Pavel Foltán a Foltánband

Začnu meteorologií – to aby si jednou naši potomci nestěžovali, že jsme se nevyjádřili. Končí květen, začíná červen Léta Páně 2012 a já konstatuji, že počasí se zachovalo tak, jak to má poslední roky ve zvyku: navzdory děsným zimním mrazům se někde zakecalo jaro a přišlo rovnou léto. Takže jsem docela zvědavý, jak to bude vypadat dál. Ale vy jste zcela správně víc zvědaví na to, co najdete v Music Open, tak prosím:

Začneme britskými rockovými legendami, jednorázově obnovenou skupinou U.K., kterou fotografoval Franta Heřman – náš bigbíťák – když byli na zájezdu v Praze, a že to byl nářez, to si pište. Inu, stará dobrá Anglie. Ale abychom nebyli v duchu jen na ostrovech a hudebně trochu hlučnější, o to se postaral náš kamarád Karel Vidímský - Cimbura, kterého zná kdekdo z trochu jiné muziky po celé republice. Nosí dlouhé stříbrné vlasy, takže kamarádi mu z lásky říkají, že vypadá jako indiánská babička, ale to nevadí. Dožil se šedesáti let (ačkoliv mnozí z jeho přátel tvrdí, že šestnácti) a protože v hudbě život Čechů, pozval do bydliště Vládi Mikulce u Staré Paky, kterému se říká Folková chalupa, hejno muzikantů, aby to oslavili s ním. Arthur tam nebyl, protože potkal jiná zvířátka, ale kdo ho má rád, tak si ho najde taky.

Na úterý zřejmě napíše táta salonů kresleného humoru Josef Kobra Kučera další sloupek a moc se těším, o čem bude. Ten předminulý byl o tom, jak šel se Sekvojovými Šlapkami do Průhonic a já se smál už několik dní předem, protože mi spousta lidí říkala „ Byli jsme v Průhonicích a víš kdo tam byl ? Kobra !!“.

Do nedělního Táborového ohně v klubu Carpe Diem , kde září Sekvojáci, jsme pozvali jednu z legend Malostranské besedy Otu Kmínka, protože dal dohromady v Ratajích nádherný klub Čtrnáctka, má prsty v celé řadě nádherných ratajských koncertů a 21. července t.r. tam bude řídit festiválek Sekwoyfest , na který – jak doufám – řada lidí přijede po Sázavě.

Ve středu si přečtete rozhovor s ředitelem zdravotnického nakladatelství Galén dr. Lubomírem Houdkem, který má zase prsty v celé řadě knížek, které mají s medicinou společného snad jen to, že hudba léčí. A zasloužil se nejen o knížku mapující historii Šafránu a spoustu daších , ale teď úplně nedávno o dvoucédéčkové album , které připomíná začátky kultovní skupiny Marsyas.

Čtvrtek by si měli zaškrtnout zejména ti, co hrají na klavír a podobné klávesové přístroje, protože folkový písničkář Pavel Foltán využil toho, že v Japonsku žijící český klávesový virtuos Daniel Forró přijel do své vlast.

V pátek, který tradičně věnujeme zejména trampingu, přinese další pokračování seriálu Mildy Langera a Ivana Doležala o Portě a Hanka Hosnedlová si nenechala ujít příležitost vyjádřit se k letošnímu Trapsavci , kterého se ujali mladí a klidně mu můžeme říkat zlomový.

A retrospektivu některých věcí, které stojí za to, abychom si je i po letech připomněli, tedy rubriku Co v Táborovém ohni neshořelo, najdete v sobotu, abyste měli dost času si přes víkend porovnat, jestli a kam se ten čas vrtnul.

A až si počtete v editorialu No 24, to už bude neděle a před námi i před vámi další týden, v němž vás máme rádi stejně, jako v těch předchozích.


Pavel Foltán a Foltánband

 

Začnu meteorologií – to aby si jednou naši potomci nestěžovali, že jsme se nevyjádřili. Končí květen, začíná červen Léta Páně 2012 a já konstatuji, že počasí se zachovalo tak, jak to má poslední roky ve zvyku: navzdory děsným zimním  mrazům se někde zakecalo jaro a přišlo rovnou léto. Takže jsem docela zvědavý, jak to bude vypadat dál. Ale vy jste zcela správně  víc zvědaví na to, co najdete v Music Open, tak prosím:

Začneme britskými rockovými legendami, jednorázově obnovenou skupinou U.K., kterou fotografoval Franta Heřman – náš bigbíťák – když byli na zájezdu v Praze, a že to byl nářez, to si pište. Inu, stará dobrá Anglie. Ale abychom nebyli v duchu  jen na ostrovech a hudebně  trochu hlučnější, o to se postaral náš kamarád Karel Vidímský - Cimbura, kterého zná kdekdo z trochu jiné muziky po celé republice. Nosí dlouhé stříbrné vlasy, takže kamarádi mu z lásky říkají, že vypadá jako indiánská babička, ale to nevadí. Dožil se šedesáti let (ačkoliv mnozí z jeho přátel tvrdí, že šestnácti) a protože v hudbě život Čechů, pozval do bydliště Vládi Mikulce u Staré Paky, kterému se říká Folková chalupa, hejno muzikantů, aby to oslavili s ním. Arthur tam nebyl, protože potkal jiná zvířátka, ale kdo ho má rád, tak si ho najde taky.

Na úterý  zřejmě napíše táta salonů kresleného humoru Josef Kobra Kučera  další sloupek a moc se těším, o čem bude. Ten předminulý byl o tom, jak šel se Sekvojovými Šlapkami do Průhonic a já se smál už několik dní předem, protože mi spousta lidí říkala „ Byli jsme v Průhonicích a víš kdo tam byl ? Kobra !!“.

    Do nedělního Táborového ohně v klubu Carpe Diem , kde září Sekvojáci, jsme pozvali jednu z legend Malostranské besedy Otu Kmínka, protože dal dohromady v Ratajích nádherný klub Čtrnáctka, má prsty v celé řadě nádherných ratajských koncertů a 21. července t.r. tam  bude řídit festiválek Sekwoyfest , na který – jak doufám – řada lidí přijede po Sázavě.

Ve středu si přečtete rozhovor s ředitelem zdravotnického nakladatelství Galén dr. Lubomírem Houdkem, který má zase prsty v celé řadě knížek, které mají s medicinou společného snad jen to, že hudba léčí. A zasloužil se nejen o knížku mapující historii Šafránu a spoustu daších , ale  teď úplně nedávno o dvoucédéčkové album , které připomíná začátky kultovní skupiny Marsyas.

Čtvrtek by si měli zaškrtnout zejména ti, co hrají na klavír a podobné klávesové přístroje, protože  folkový písničkář Pavel Foltán využil toho, že v Japonsku žijící český klávesový virtuos Daniel Forró  přijel do své vlast.

V pátek, který tradičně věnujeme zejména trampingu, přinese další pokračování seriálu  Mildy Langera a Ivana Doležala o Portě a  Hanka Hosnedlová si nenechala ujít příležitost vyjádřit se k letošnímu Trapsavci , kterého se ujali mladí a klidně mu můžeme říkat zlomový.

A  retrospektivu některých věcí, které stojí za to, abychom si je i po letech připomněli, tedy rubriku Co v Táborovém ohni neshořelo, najdete v sobotu, abyste měli dost času si přes víkend porovnat, jestli a kam se ten čas vrtnul.

A až  si počtete v editorialu No 24, to už bude neděle a před námi i před vámi další týden, v němž vás máme rádi stejně, jako v těch předchozích.                                                                                                

 


Foto týdne

Jste náš host číslo

9572247

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz