Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Pavel Chrastina
 
Pavel Chrastina nepochybně patří se svým spolužákem z ČVUT Petem Kaplanem k praotcům rock´n´rollu u nás. Když se od Samuels a Karkulky prokousali k Olympiku, zatímco Kaplana vystřídal Petr Janda, stal se z Pavla nejen skvělý baskytarista a slyšící zpěvák, ale i autor dodnes nezapomenutých Želv a Divnejch nápadů.

Vedle provozování hudby začal Pavel studovat další vysokou školu – tentokrát režii na pražské FAMU. V té době asi ještě netušil, kde všude se mu ta dovednost bude hodit – filmařinou se živil v Austrálii i potom v Kalifornii, než se vrátil po Listopadu domů. A pak napsal knihu vzpomínek Olympic chvíli po ránu a zase znovu spolu, kterou půvabnými ilustracemi doplnil souputník Jeňýk Pacák.

Abych vysvětlil ten dlouhý úvod – listoval jsem si nedávno tou knížkou a rozchechtal se u jednoho citátu. Chcete vědět, co řekl z celonoční pařby se vracející Miki Volek romským spoluobčanům? Chcete uslyšet anglicky zpívat zpěváka, který anglicky neumí? Klasiku See You Later Alligator v Mikiho podání najdete na našich stránkách hned v pondělí.

Notabene další zpěvák, co zpíval anglicky a neuměl, byl Michal Tučný. Nechtěl zpívat česky. Začal až pod hrozbou, že tu písničku v televizi místo něho zazpívá Honza Vyčítal. Taky by mne to vyděsilo.

Víte, kdy slyšel absolutní sluchař Radim Hladík ve své kotelně jednočárkované As? Ota Kmínek nám to prozradí také v pondělí. Neprozradíme vám, co čeká ptáka Arthura. Nevíme to, sami na to čekáme s napětím.

Bratři Dopěrové byli přistěhovalci ze slovenské mlynářské rodiny, ale v Novém světě se proslavili něčím úplně jiným. Vynalezli divný nástroj, kytaru s plechovou horní ozvučnicí, na kterou se nehraje jako na kytaru. Nástroj získal podle zkratky Dopyera Brothers název dobro a vydělal jim docela dost peněz. O osudu bratrů, jejich nástroje i trnavského Dobrofestu píše v úterý Lilly Pavlak. Byla nejen v Trnavě, ale i u Dopěrů doma a nafotila tam potomky vynálezců.

Trumpetista Laco Déczi už léta hrává hlavně v New Yorku a v Brně na Šelepce. Tentokrát zahrál v rámci festivalu nějakého pivovaru na nádvoří Novoměstské radnice v Praze. Kavárnu tam má náš přítel Kočovský, jak se občas zmíníme, a občas tam jdeme na pivo. A tak se na Laca, jeho Cellulu i produkty pivovaru zašel podívat omládlý bonviván Josef Kobra Kučera. Dočteme se ve středu.

Vrcholí přípravy povedeného open-air festivalu United Islands, který bude na pražských ostrovech znovu ostře sledovat František Heřman, a bude se nám snažit vnutit co nejvíc fotografií. Ve čtvrtek přineseme přehled připravovaného dění. Opravdu bude nabito.

Rok 1970 byl v mnoha směrech podivný. Mimo jiné se nevědělo, jestli bude pokračovat festival Porta, zato těsně před Vánoci se v pražské Lucerně konal nablýskaný Folk a country festival. Kobra mne tehdy přizval k tvorbě festivalového zpravodaje a představil mi tam mladého fotografa, který mi pak byl dost dlouho v patách. Nějaký Franta Heřman. Vzpomínku na tuto událost (nemyslím tím Františka) přineseme v pátek. A v sobotu by nás měl oslovit další díl Vokounova kalendária s ilustracemi Pavla Hanáka.

See you later, přátelé.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575901

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz