Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

V zahraničí se o nás píše, že jsme nejzávistivější národ na světě, že u nás čtou skoro všichni jenom bulvár proto, aby se mohli denně ukájet na tom, jak někdo úspěšný zkrachoval a nebo aby si naopak krásně rozproudili krev vzteky z toho, že zase někdo další začal být úspěšný.

Zaplať Bůh, že jsme závistivý národ, díky příslovečné české závisti jsme jedním z nejčinorodějších národů na světě, závist je totiž hlavnim motorem rozvoje  lidské společnosti.

Nezávistiví jsou jen povaleči, alkoholici a budižkničemové! Nebýt naší závisti, kde bychom byli! Je na světě hodně států, kde žijí nezávistiví lidé – ale chodí doma po hlíně, svítí si svíčkami, jezdí na koze a okusují hlady kůru ze stromů. Po Husitech, Psohlavcích, Sedlácích od Chlumce a sociálně demokratických dělnických spolcích devatenáctého století jsme zdědili gen závisti, díky kterému máme dneska jednu z nejvyšších životních úrovní na světě! Žádných objevů, vynálezů, prozíravých státnických rozhodnutí a vrcholných uměleckých děl by se náš národ nedočkal, nebýt nepříčetné české závisti.

Český král Rudolf Pátý jako první český představitel navštívil v roce 1695 Ameriku a strašně záviděl tehdejším bílým osídlencům Indiány. A tak hned po svém návratu připojil k Českému království Moraváky, kteří podobně jako Indiáni ozdravili už trochu degenerující Čechy svým srdcem, láskou k přírodě a národní hrdostí. A málokdo ví, že dědeček Františka Křižíka  strašně záviděl svému sousedovi, že to u nich skoro vůbec nezapáchá – a vynalezl splachovací záchod!

A Božena Němcová strašně záviděla Janu Nerudovi, že je chlap – a tak aby se mu přiblížila aspoň duševně, začala psát knihy. A hanácký oráč Jožka Zetor nepříčetně záviděl oráči na sousedním poli, že má rychlejší krávu – a vynalezl traktor! A krátkozraký sukničkář akademik  H. k smrti záviděl svým kamarádům, že si vnady svých milenek mohou zblízka prohlížet bez brýlí – a vynalezl kontaktní čočky! Co už toho zlaté české mozečky ze závisti vymyslely! Říká se, že třeba v Gronsku, v Albánii, na Sicílii nebo na Pobřeží slonoviny žijí hrozně hodní a nezávistiví lidé. To je možné, ale co kdy vymysleli? Co přinesli světu? Skoro nic!

www.brejle.net

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9571803

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz