Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Obchod se smíšeným zbožím v St. Elmo

Reportáž našeho amerického spolupracovníka ze Skalistých hor.

St. Elmo nese hrdý název „Gost Town“, čili Město duchů, ale je to spíš obec, která hodně pamatuje a má dost bohatou historii. Obec byla založena již v roce 1887, ale zaregistrována byla až v roce 1880. Nalézá se v colorádském okrese Chaffee. Leží v srdci pohoří, které se nazývá Sawatch Mountains. Nejbližší civilizaci lze najít ve dvacet mil vzdáleném městě Buena Vista. St. Elmo – jak se zdá – je nejvíce navštěvovaným místem v řadě tazvaných “ghost towns“.

První objev zlata v této oblasti byl učiněn doktorem a jeho společníkem - zkušeným prospektorem. Tito dva kamarádi měli něco společného. Oba byli napadeni medvědem grizzly a oba nosili dlouhé vlasy. Museli tak totiž zakrýt chybějící ucho. A tak s objevem zlata a stříbra vybudovali i úzkokolejnou železnici. Odvážela se ruda a přivážely se potraviny, nářadí a dynamit. Nejvýnosnější důl byl „Mary Murphy“. Vytěžilo se zde šedesát miliónů ve zlatě.

V době největší slávy žilo v St. Elmo dva tisíce lidí. Měli tam hotel „Home Comfort Hotel“, který vlastnila rodina Starků. Byla tam rovněž telegrafní služba, pět dalších hotelů, obchod se smíšeným zbožím, radnice, salóny a taneční hala. Vydávali zde noviny a měli školu – jednotřídku. Byl tady ustaven U.S. poštovní úřad a sloužil do doby, než zemřel poštmistr. Když nastal útlum v dolování a byla zrušena vlaková doprava, St. Elmo se pomalu a jistě stávalo dědinou duchů. Proslýchá se, že s posledním vlakem odjela i veškerá populace St. Elma a už se nevrátila.

Denver Ledville & Gunnison Railroad. Lokomotiva # 199 vyjíždí z Alpine tunelu. Tunel se propadl, ale dá se k němu dojet autem a zbytek cesty došlápnout. Laskavost knihovny v Denveru.

Železnice byla zrušena v r. 1922. Společnost Denver South Park & Pacific Railroad měla i další problém. A to se sněhem. Bylo nepřekonatelnou překážkou, když napadlo hodně sněhu. Nejdokonalejší drážní stroje nestačily čistit koleje. Neměly ani dostatek sil na hory Colorada.

Nicméně v St.Elmu stále žije několik lidí. Silnice není v zimních měsících udržována, takže se nesmí zapomenout na dostatečné zásoby. Do jara bývá daleko! A zima je tuhá, se spoustou sněhu. Zavítáš-li do Colorada, tak nezapomeň na Saint Elmo. Je tam poblíž i nový kemp. A prý tam jednomu běhá i mráz po zádech, hlavně v noci - je totiž poblíž hřbitova.

Zcela vpravo je bývalý poštovní úřad.

Jednotřídka – opravená škola.

A tady se bydlí, ale opravna asi nefunguje.

Cestou k St. Elmu a první sníh.

Autor před obchodem bratří Starků v St. Elmo

 Plánuješ-li delší návštěvu, je tam sroubek k pronájmu. Minimálně na dva dny, anebo na celý týden. Horskou čtyřkolku k tomu. A hurá na Tin Pass a dolů k Taylor jezeru chytat ryby. Jsou tam pěkné kousky, a berou. Jezdíme k jezeru každý rok chytnout rybu namísto vánočního kapra. Uvidíme se tam?

Foto: Pupál a Dana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521614

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz