Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Gary Cooper ve filmu V pravé poledne

Začátek roku 1953 přinesl filmovou senzaci. Sedm nominací a čtyři Zlaté globy získal western Freda Zinemanna V pravé poledne. O pár týdnů později stejný počet nominací i získaných Oscarů, cen filmové akademie. V tomto slavném a dnes už klasickém snímku podali strhující výkony Katy Jurado ve vedlejší roli Mexičanky, tehdy už jedenapadesátiletý Gary Cooper (před padesáti lety to byl pokročilý věk) a věrohodně krásná Grace Kelly, pozdější monacká kněžna Gracie. Oba hlavní představitelé se dožili pouze šedesáti let, i když každý jindy – Cooper zemřel na rakovinu prostaty, kněžna Gracie při automobilové nehodě.

Jenže tento průkopnický film, překračující klasický půdorys westernu, našel i silného odpůrce. Byl jím největší filmový kovboj všech dob John Wayne. John také odpověděl po svém, ale trvalo mu to sedm let. Baladu o pravém poledni přineseme ve čtvrtek, za týden pak volné pokračování o vzniku dalšího trháku, filmu Rio Bravo.

Týdeník Mladý svět sbíral ve své době pod společným názvem Heslo týdne výroky duší pobloudilých i pologramotných orgánů. V pondělí vám je přiblíží pamětník té doby, dvacet čtyři let redaktor Mladého světa Honza Dobiáš.

Když jsme s Lilkou vstoupili do prázdného sálu, kde probíhala zvuková zkouška, zpíval právě Wabi Daněk srozumitelnou a pečlivě vyslovovanou angličtinou svou písničku o rodinném výletě. Do angličtiny mu ji přebásnili (Wabi mluví i čte anglicky) americká spisovatelka Ruth Ellen Gruber a český muzikant a překladatel Robert Křesťan. A vedle Wabiho nestál Miloš Dvořáček s kytarou, ale štíhlý mladík s kontrabasem. Dočtete se v úterý v reportáži Lilly Pavlak.

Pětasedmdesáti let se tento týden dožívá legenda – muzikolog, hudebník a šarmantní člověk všeobecně zasloužilý dr. Jiří Tichota. Připomíná ho naše fotografie týdne, měl by ho připomenout i text Jirkova dlouholetého souputníka Dušana Vančury v den Jiřího narozenin, ve středu 18. dubna.

Kdy vlastně vznikl tramping? Není to úplně jednoduché, tramping nebyl ustaven, on vznikal v průběhu času z různých přítoků. Rozhodně ale nevznikl až v roce 1918, jak bývá tvrzeno. Vznikal dřív. Někdo za počátek (možná) považuje historickou expedici družiny Vyder do Svatojánských proudů, jiné prameny sahají až do let 1912 a pozdějších. Napíšeme vám o tom v sobotu. A vzpomínku na to, co bylo ještě dřív než osada Ztracená naděje, nám napsal Zdeněk Nossberger. Jeho otci se říkalo Kanice nebo Kanička, sám si ho pamatuji jako nezpochybnitelnou autoritu přes trampské písničky. Jak by také ne – byl to první trampský kytarista, který přivedl do party Jarku Mottla a podle všeho ho naučil hrát na kytaru. Dějiny jsou plné překvapení.

Mějte krásný týden, tentokrát nebudu čekat na vyjádření Honzy Dobiáše a řeknu to za sebe: Máme vás rádi!

Foto týdne

Jste náš host číslo

9523299

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz