Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra


V Pelhřimově jsme s Tonym Linhartem nabrali do auta Lilku Pavlak. Jeli jsme na  oheň Trapsavců na Slunečnou paseku, kterou jim k tomuto účelu zapůjčila Tábornická unie. Byla polovina září, dny byly zubatě slunečné a noci tady na Vysočině už mrazivé. Osloven vzpomínkami jsem při příchodu na starou dobrou Paseku zvolal  - Ahoj grafomani!  Trapsavci vypadali, že mi to nemají za zlé.

Postavili jsme si stany a s Lilkou a Henrym se vysápali na Křemešník. Miluji tu cestu od šedesátých let, kdy jsme po ní mnohokrát (a v noci zpátky) putovali s Wabim Ryvolou. Lilka měla nahoře v hotelu sraz s Ruth Gruber, Američankou píšící knihu o vlivu americké hudby na hudbu evropských národů. Ruth jela ze severní Itálie, kde v průběhu sběru materiálů bydlela.

Večer u táboráku jsme si po všech těch  milých trapsaveckých rituálech s Ruth znovu začali povídat. To téma mne zajímalo, mluvil jsem rychle a cítil, jak mi myšlenky nenávratně předbíhají anglickou slovní zásobu. - "Tak mi pomož, Lilko!" poprosil jsem.  Lilka zděšena mými intelektualizmy, někdy těžko uchopitelnými i v češtině, se beze slova zvedla a odešla. U ohně seděli Hanka Hosnedlová, Vokoun, učitelka angličtiny Waki Karelová… Pozorně poslouchali, ale teď se najednou dívali jinam.

Ráno jsme se s Ruth potkali na lesní cestě. Ona i Tony stáhli okýnka svých aut. "Where is Lilly?" zeptala se Ruth. "She´s overthere", mávl jsem rukou k Pasece.

"Děkuji ti", řekla Ruth. "Jestli souhlasíš, použiju to, o čem jsme mluvili, v té  mé knize. Ozvu se ti." Rozloučili jsme se, řekli si Bye a světák Tonda Linhart dodal "So long".

To jsem ještě nevěděl, že americká spisovatelka Ruth Ellen Gruber, vedoucí redaktorka varšavské redakce UPI v době stanného práva, je nositelkou nejvyššího polského státního vyznamenání. Ve čtvrtek si s ní bude povídat publicista Petr Dorůžka na téma Američané objevují český bluegrass. A o své kamarádce se rozepíše i Lilly Pavlak.

Týden otevřeme v pondělí reportáží Františka Heřmana z vystoupení newyorské almary, obrovitého kytaristy Popa Chubby. V úterý přineseme Františkův obrazový i textový dokument z pražského koncertu Kubo Ursínyho, syna předčasně zasnulé  legendy slovenského hudebního života Deža Ursínyho. A ve středu bude osmý díl seriálu o historii festivalu Porta. Autoři M.J. Langer a I. Doležal se zastavili u zhodnocení ústecké etapy festivalu, která skončila v roce 1970, ale svou existencí rozpoutala neuvěřitelný kvas a formování nových hudebních žánrů.

Víkend bude tradičně trampský. Je možné, že se dočtete o coloradském potoku, který teče do dvou oceánů zároveň, Hanka Hosnedlová pojedná fenomén kanibalismu jako dokončení ukázek z knihy Jerryho Pupála Vecky, určitě ještě řada věcí neshořela v Táborovém ohni Mladého světa, dost jich také nově přivál vítr, připravujeme seriál Zdenka Nossbergera o tom, co bylo ještě dřív, než osada Ztracená naděje…

Mějte se krásně, dalším týdnem nás provede Honza Dobiáš a jistě vás upozorní na to, že vás máme rádi.…


Foto týdne

Jste náš host číslo

9565897

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz