Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Na začátku roku 1987 mě na doporučení  Wabiho Ryvoly oslovil plzeňský tramp  Petr Náhlík řečený  Vokoun. Připravoval samizdatové souborné vydání Wabiho povídek . Vokoun toho dělal daleko víc, například - rovněž samizdatem vydaný - sborník o tehdy zakázaném  Jaroslavu Foglarovi.

Wabi se Sašou a malými dětmi Karolínou a Kubíkem dvakrát do roka zajížděli na naši samotu v Bílých Karpatech. Čekal jsem je v Brně na nádraží, naložil do žigulíku a odvezl na moravsko-slovenské pomezí. Dost dlouho jsem měl pocit, že je vhodné Wabimu na přivítání připravit parádní oheň - zval jsem Poutníky, Příbojáky, Rowers… Než jsem definitivně pochopil, že Wabi chce být hlavně sám a s rodinou.

V neděli jsem odjel a za týden pro ně zase přijel, ponechav je tajemství toho flyšového pohoří, stínu čachtické paní Bátory a mystériu lahví s pálenkou, které Wabi občas nalézal místo hub..

Když se tehdy ozval Vokoun, proseděli jsme s Wabim noc u krbu, pili kopanickou kořalku, kterou Wabi nalézal po lese, a povídali si. Poprvé jsem otevřel jeho třináctou komnatu, dřív jsem k tomu necítil důvod a necítil jsem ani právo. Trochu upravenou předmluvu ke knize povídek  Podivnej weekend přineseme v úterý pod názvem  Zimní noc v Bílých Karpatech.

Zase už končí zima jako tenkrát, zase jsme si připomněli výročí Wabiho úmrtí. Je nesmysl umírat na jaře, ještě víc jsem to cítil v roce 1970, když zemřel  Michal Šebesta, muzikant, textař a vítěz první autorské soutěže Porty. Od té doby to vím - nemá se umírat na jaře.

Je to týden narozeninových výročí. Ty letos nekulaté má třeba geniální rybář a kytarista  Miloš Dvořáček. Přineseme v pondělí. Ve středu připomeneme pětašedesátiny  Vladimíra Mišíka, a ve čtvrtek - ve čtvrtek na Mezinárodní den žen tradičně slaví narozeniny  Honza Vyčítal. Muž dříve pověstně veselý, neobyčejně zasloužilý, dnes pozapomenutý.

Promiňte tu ich-formu v tomto toku vzpomínek. Když jsem před léty přišel do Prahy vydávat časopis a když jsem se pomalu začínal vyhrabávat z prací naplněných nocí a sobot a nedělí, což jinak nejde, když člověk začíná v novém prostředí, začínal jsem občas chodívat do takové hospody na Pankráci, kde se ve středu scházel obrovský stůl mladých karikaturistů a v pomyslném čele sedával guru Honza Vyčítal. Vedle jeho souputník a Greenhorn  Jan Plivník Jedlička. Jednou si u mně  Karolko Klos, první ilustrátor Švejka po Josefu Ladovi, objednal pivo. Zmátl ho můj tmavý oblek. A pak mi jednou Honza ve středu řekl - tak, ty vole, pojeď v pátek s náma!

Bydlel jsem tehdy v pronajatém bytě na Malé straně a ve skříni měl několik sak a obleků a v botníku asi troje polobotky. Stihnul jsem to do Brna a zpátky na otočku, a v pátek stál v zeleném na pražském Hlavním nádraží, jemuž už také familiérně říkám Hlavák. Vzpomínku na dobu, kdy Honza vyrážel na bujaré trampské výlety s tlupou velmi inteligentních, avšak ničím neřízených střel, přineseme ve čtvrtek pod titulkem  Benův svět svobody. Tuto vlastně reportáž doprovodí autentické fotografie členů té veselé party -  Marka Setíkovského, Radka Rakuse, Přemy Kučery, Plivníka…Sám se už na ten čtvrtek těším, bylo to pro všechny nádherné období a je nám po něm trochu smutno. Je nám smutno po veselí, snad je tomu protimluvu rozumět.

V pátek přineseme už šedesáté sedmé pokračování úžasné epopeje  Co v Táborovém ohni neshořelo, kterou z vlastního díla připravuje  Honza Dobiáš. A velmi pozoruhodný  Rozhovor přes Velkou louži - Hanka Hosnedlová si povídá s  Jerrym Pupálem Veckou, ve Státech žijícím českým trampem, muzikantem, badatelem, spisovatelem. Tři minulé víkendy jsme přinášeli ukázky z jeho u nás neznámé práce  Al Packer z pohledu prospektora.

Někdy mi jde až trochu mráz po zádech, že se nám daří překlenout světový oceán. Že se hlásí krajané a kamarádi z různých kontinentů. Jsem rád, že je možná aspoň trochu spojuje Music Open, když už jim vlast tehdy vzaly sovětské tanky. Nám ji taky vzaly, ale neřešili jsme to. Jen když v 80. letech emigrovali tahouni Příboje  Fony PochopLampa Dvořák, mi v noci zavolal Wabi Ryvola a řekl - myslíš si, že to už tady zůstaneme sami?

Mějte krásný týden. Já vím, je to anglismus.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579160

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz